Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lidský faktor a personální management (JEB065)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JEB065 - Lidský faktor a personální management, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je poskytnout studentům přehled o všech důležitých činnostech, které v rámci personálního řízení vykonávají personalisté a manažeři organizací, seznámit je s obvyklými postupy při řešení jednotlivých úkolů v rámci těchto činností a naučit je určité techniky a zásady potřebné pro řešení těchto úkolů. Jedná se o projektování a budování organizační a kvalifikační struktury firmy, o zásady efektivního hospodaření s pracovními silami včetně jejich vyhledávání, výběru a propouštění, o problematiku odměňování v nejširším smyslu slova, o zvyšování kvalifikace a kariérový rozvoj zaměstnanců, o péči o zaměstnance, o motivaci k práci a identifikaci s firmou, atd.

Sylabus

Stručný obsah kurzu: 1. Úvod, celkový kontext a personální politika. Co je to personální management, role personálního managementu. 2. Organizace a vnější prostředí. Sledování a hodnocení vnějších podmínek významných z hlediska personálního managementu. 3. Právní a sociální rámec pro práci personálního managementu. 4. Sledování a hodnocení vnitřních podmínek práce personálního managementu. Organizační struktura firmy (organizace) z hlediska personálního managementu. Obecná povaha práce ve firmě (v organizaci), získávání podstatných informací o pracovních funkcích. 5. Plánování v oblasti personálního managementu. Techniky předpovídání budoucí potřeby pracovních sil. Informace o pracovních silách. Osobní údaje, pracovní výkonnost a její měření, zjišťování názorů a postoje zaměstnanců k firmě (organizaci). 6. Nábor a výběr zaměstnanců z externích uchazečů, efektivnost náboru a efektivnost výběru zaměstnanců. Některé aspekty mezinárodního personálního managementu. 7. Role personálního managementu při budování dceřiné společnosti v zahraniční. 8. Snižování pracovních sil a problematika propouštění zaměstnanců. Alternativy k propouštění. Metody vytváření a udržování stabilního jádra zaměstnanců firmy (organizace). Zásady ukončování pracovního poměru. Náklady na propouštění ze zaměstnání. 9. Profesionální dráha (kariéra) zaměstnanců. Plánování a řízení profesionální dráhy. Vnitřní nábor a výběr zaměstnanců pro pracovní postup. 10. Zvyšování kvalifikace (trénink a školení) zaměstnanců. Různé techniky zvyšování kvalifikace, jejich hodnocení a měření jejich efektivnosti. 11. Odměňování. Vnější a vnitřní porovnání úrovně odměňování. Oceňování pracovních funkcí. Cíle odměňování a způsoby jejich prosazování prostřednictvím mzdové politiky. 12. Odměňování jednotlivých zaměstnanců. Formy skupinové a individuální stimulace v odměňování. Nejčastěji využívané systémy odměňování. 13. Nepeněžní formy odměňování: Druhy sociálních dávek a využívání škály zaměstnaneckých výhod v tržní ekonomice. Význam různých typů dávek a výhod pro dosahování hlavních cílů firmy (organizace). Regulace nákladů na tyto dávky a zaměstnanecké výhody. 14. Odměňování z hlediska tzv. vnitřní a vnější spravedlnosti. 15. Vztahy s odbory a s pracovními kolektivy: Odbory - smysl a vývoj. Strategie chování zaměstnavatelů vůči odborům. Vznik odborové organizace. Kolektivní vyjednávání a kolektivní smlouva. Selhání kolektivního vyjednávání - stávka, výluka. Stížnosti na neplnění smlouvy - arbitráž. 16. Působení, postavení a cíle odborů v České republice.

Literatura

Milkovich G.T. - Boudreau J.W.: Řízení lidských zdrojů, GRADA 1993 (zapůjčí katedra). Materiály distribuované průběžně na přednáškách.

Požadavky

Úspěšné absolvování dvou písemných zkoušek, respektive dvou písemných TESTŮ.

Garant

PhDr. Jiří Kameníček, CSc.Ing. Ivo Koubek

Vyučující

PhDr. Jiří Kameníček, CSc.Ing. Ivo Koubek