Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strukturální reformy (JEB071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JEB071 - Strukturální reformy, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty s dnešními ekonomickými reáliemi. Ve vztahu k ostatním vyučovaným ekonomickým předmětů má kurz propedeutickou funkci.

Sylabus

1. Úvod. Institucionální a funkční změny ekonomiky v posledních dvou dekádách - liberalizace, finanční disciplína, globalizace. Měnící se úloha státu v ekonomice. Pravidla vs. diskreční zásahy. Fordismus, post-fordismus: změna způsobu regulace (mode de régulation) ekonomiky. 2. Washingtonský konsensus. Kanonický model robustní otevřené smíšené ekonomiky. Jacques Polak. Vývoj od počátku 90. let - kritická revize washingtonského konsensu. Joseph Stiglitz. 3. Privatizace. Teorie vlastnických práv. Soukromé a veřejné vlastnictví. Soukromé a veřejné statky. Merit goods. Privatizace jako součást ekonomických reforem. Privatizace vlastnictví vs. privatizace činností vs. privatizace finančních toků. 4. Evropská integrace. Evropská unie. Společný trh. Single European Act, Maasatrichtská a Amsterdamská smlouva. Evropská měnová unie. Pakt růstu a stability, konvergenční kritéria. Ekonomické reformy. 5. Konvergenční kritéria. Historie vzniku: praxe Deutsche Bundesbank (Otmar Issing, Juergen Starck). Mechanismus směnných kursů. Evropský měnový institut. Filozofie konvergenčních kritérií: sladěnost hospodářského cyklu, finanční stabilita. Nezávislost ECB. Hlavní cíl ECB, inflační cílování zaměřené na nízkou inflaci. 6. Agenda ekonomických reforem EU. Hospodářská soutěž. Liberalizace / deregulace síťových odvětví - energetika, telekomunikace. Zadávání veřejných zakázek. Státní pomoc. Boj proti korupci. Integrace vnitřního trhu (svoboda pohybu zboží a služeb.) Integrace finančních trhů (svoboda pohybu kapitálu). Podnikatelské prostředí - flexibilita. 7. Transformace centrálně plánovaných ekonomik. Mechanismus fungování CPE. Cíle a rizika transformace. Koncepty a přístupy k transformaci. Dobové polemiky (šoková terapie vs. gradualismus). Transformace a ekonomické reformy v zemích střední a východní Evropy. 8. Stát blahobytu a jeho reformy. Velké příjmově výdajové systémy - penzijní systém, systém zdravotní péče. Reformy školství a trhu práce. 9. Důsledky globální finanční krize 2007 - 2009: Návrhy reforem regulace finančních trhů. Návrhy na implementaci Tobinovy daně. Poznámka: Struktura kurzu může podléhat drobným změnám.

Literatura

Základní literatura k celému kursu:North, Douglass: Institutions, Institutional Change and Economic Performance. Cambridge University Press 1990. (Nebo: Klusoň, V.: Instituce a odpovědnost. Karolinum 2003.)Polak, Jacques: Monetary Analysis of Income Formation and Payments Problems. IMF Staff Paper, 1957/6 (přetištěno v The Monetary Approach to the Balance of Payments, Washington, IMF 1977).Polak, Jacques: The IMF Monetary Model at Forty. IMF Working Paper, 97/49.Stiglitz, Joseph: Globalization and Its Discontents. W.W. Norton & Co. 2002.Angresano, James: Comparative Economics. Prentice-Hall 1991.Łaski, Kazimierz et al.: Transition from the Command to the Market Economy: What went wrong and what to do now? WIIW Working Paper (No. 1), 1993.Mlčoch L.: Deset lekcí z deseti let české transformace. Finance a úvěr 4/2001.Vickers, John, Yarrow, George: Privatization. An Economic Analysis. The MIT Press 1988.oficiální dokumenty Evropské unieSpeciální literatura k jednotlivým přednáškám je uvedena v souborech k přednáškám, viz http://ies.fsv.cuni.cz/cs/syllab/JEB071Prezentace k přednáškám viz webová stránka předmětu: http://ies.fsv.cuni.cz/cs/syllab/JEB071

Požadavky

Písemná zkouška skládající se z testu a dvou miniesejů. Test obsahuje deset otázek s nabídkou pěti možných odpovědí, z nichž vždy právě jedna je správná. Za každou správně zvolenou odpověď jsou 3 body (celkem lze v testu získat 30 bodů). Miniesej je text vypracovaný studentem během zkoušky (v rozsahu 1 strany A4). Má obsahovat logicky vyargumentovanou a věcně správnou odpověď na otázku uvedenou v zadání minieseje nebo logicky vyargumentované a věcně správné řešení úkolu stanoveného v zadání minieseje, a přitom prokázat znalost problematiky, jíž se miniesej týká, včetně příčinných souvislostí příslušných ekonomických jevů a procesů. Za vypracování jedné minieseje lze získat až 35 bodů. K získání 50 %(tj. 17 - 18 bodů) stačí prokázání znalost a porozumění dané látce. Celkem lze ze všech tří částí písemné zkoušky dohromady získat až 100 bodů. Doba k vypracování zkoušky je 45 minut. Klasifikace: 100 - 87 bodů výborně 86 - 73 bodů velmi dobře 72 - 59 bodů dobře 58 - 0 bodů nevyhověl/a

Garant

doc. Ing. Pavel Mertlík, CSc.

Vyučující

Mgr. Jan Čechdoc. Ing. Pavel Mertlík, CSc.