Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví cenných papírů (JEM087)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JEM087 - Účetnictví cenných papírů, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se zobrazením finančního majetku v účetnictví podnikatelských subjektů dle české národní úpravy. Studenti mají být seznámeni s metodikou účtování cenných papírů i finančních derivátů z pohledu investorů i emitentů, se způsoby zobrazení vlastnických transakcí (akvizicí a fúzí) ve finančním účetnictví. Dále se seznámí s daňovou problematikou, účetnictvím finančních institucí a mezinárodní harmonizací účetnictví.

Sylabus

1. Legislativní rámec účetnictví podnikatelských subjektů a finančních institutcí, základní charakteristiky cenných papírů a jejich oceňování 2. Účetní výkaznictví, účetní zásady 3. Vykazování a účtování akcií v majetku investorů (akcie určené k obchodování - nákup a prodej, dlouhodobé investice, oceňování reálnou hodnotou a ekvivalencí) 4. Vykazování a účtování dluhopisů v majetku investorů (časové rozlišování naběhlého úrokového výnosu, nákup a prodej dluhopisů určených k obchodování a držených do splatnosti). 5. Vykazování a účtování akcií u emitentů (zakládání obchodních společností, rozdělování zisku, vlastní akcie, likvidace) 6. Vykazování a účtování dluhopisů u emitentů (emise dluhopisů, vlastní dluhopisy), směnky (náležitosti, účtování směnečných operací, směnky jako platební prostředek, účtování eskontního úvěru) 7. Souhrnný příklad 8. Finanční instrumenty: opce, futures, forwardy, swapy, FRA 9. Vlastnické transakce: fúze, akvizice, přeměny společností a konsolidovaná účetní závěrka 10. Daňová problematika operací s cennými papíry a finančními instrumenty 11. Metodika účtování cenných papírů a investičních instrumentů u bank a jiných finančních institucí (obchodníci s CP, investiční společnosti, fondy) 12. Harmonizace českého účetnictví s IFRS

Literatura

Strouhal, J.: Peněžní prostředky a cenné papíry v účetnictví podnikatelů, Wolters Kluwer, Praha 2010Jílek, J. - Svobodová, J.: Účetnictví bank a finančních institucí 2009Vomáčková, H.: Účetnictví akvizicí, fúzí a jiných vlastnických transakcí (vyšší účetnictví), BOVA POLYGON, Praha 2009Strouhal, J.: Deriváty v účetnictví podnikatelů, CP Books, Brno 2005Jílek Josef, Svobodová Jitka: Účetnictví podle mezinárodních standardů účetního výkaznictví 2013, Grada 2013Baloušek - Schránil: Podvojné účetnictví v bankách, C.H. BECK Praha 2002

Požadavky

Vypracování samostatné prezentace a její přednesení na semináři, midterm a zkouška písemnou formou.midterm (30% známky)prezentace (20% známky)závěrečný test (50% známky) 

Garant

Ing. Monika Hollmannová