Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo obchodních společností (JEM094)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JEM094 - Právo obchodních společností, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Přehled témat; relevantní prameny práva; úvod do principů smluvního práva (v rozsahu potřebném pro kurs). 2.-4. Úvod do teorie organizací; účel a struktura obchodní společnosti; hlavní aktéři a povaha jejich nároků a motivací; hlavní problémy zmocnění a účel korporačního práva; ilustrace na příkladech právní úpravy v Evropě (včetně ČR) a USA. 5.-6. Dluhové financování (soukromé) - transakční mechanika - platební závazky ve smlouvě o úvěru; náklady zmocnění při dluhovém financování a smluvní nástroje jejich řízení - neplatební závazky ve smlouvě o úvěru. 7.-8. Zajištění korporačního dluhu a insolvence - pokračování v nákladech zmocnění vznikajících při dluhovém financování; principy, náklady a benefity zajištěného dluhového financování; základní právní instrumenty; principiální otázky právní regulace zajištění; insolvenční řízení jako exit (realokace aktiv) a nástroj správy dlužníka a uspokojení závazků; typy řízení a práva věřitelů a dlužníka dle typu insolvenčního řízení.9.-10. Akciové financování (soukromé) - transakční mechanika (vydávání akcií); náklady zmocnění při akciovém financování a právní nástroje jejich řízení - smlouva o upsání akcií/akcionářská smlouva; hlasovací práva a exit. 11.-12. - Fúze a akvizice - transakční mechanika: akvizice aktiv v. akvizice akcií, statutární fúze; informační asymetrie mezi prodávajícím a kupujícím ve svých mnoha podobách; morální hazard prodávajícího po vypořádání transakce; řízení rizik právními nástroji - akviziční smlouva; vybrané otázky fúzí a akvizicí veřejných společností. 

Literatura

Základní zahraniční knihy:- Kraakman, R., Davies, P., Hansmann, H., Hertig, G., Hopt, K., Kanda, H., Rock, E., The Anatomy of Corporate Law, A Comparative and Functional Approach, Oxford University Press, Oxford, 2004- Romano, R.: Foundations of Corporate Law, 2nd Edition, Foundation Press, 2010- Easterbrook, F.H. & Fischel, D.R.: The Economic Structure of Corporate Law, Harvard University Press, Cambridge, MA 1991- Greenfield, K., The Failure of Corporate Law, The University of Chicago Press, 2006- Stout, L., The Shareholder Value Myth, Berrett-Koehler, San Francisco, 2012Základní domácí knihy:- Richter, T., Kuponová privatizace a její vlivy na správu a financování českých akciových společností, Nakladatelství Karolinum, Praha, 2005- Richter, T., Insolvenční právo, ASPI Wolters Kluwer, Praha, 2008Materiály připojené jako "readers" k syllabu na stránkách IES FSV -

Garant

JUDr. Tomáš Richter, LL.M., Ph.D.