Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny masových médií II (JJB002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJB002 - Dějiny masových médií II, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pomoci studentům vytvořit přehled o periodizaci dlouhého časového období ve vývoji médií, v němž je sledována především linie tištěných médií a zvláště peridoického tisku. Ukotvit v povědomí studentů hlavní znaky časově vymezených období.

Sylabus

I. a) Místo vynálezu knihtisku ve vývoji médií ? úvodní poznámkab) Soustava tištěných médií do konce 18. století ? místo periodik mezi jinými druhy ?tisku?c) Soustava tištěných médií od první poloviny 19. století do konce meziválečného období 20. století.II. Kontexty vývoje periodického tisku a) technický, technologický a organizačně technický (faktory rychlosti a kvality výroby, informačního překonávání a vymezování prostoru, distribuce)b) sociální ? publikum periodického tisku, tendence jeho ustavování s těžištěm v 19. a 20. stoletíc) sociální ? ukazatelé profesionalizace novinářského povoláníd) sociální ? politický: periodický tisk z pohledu vládnoucích elit a z pohledu nevládnoucích skupin (politických spolků, stran, národnostních skupin)III. Teze, na které nelze zapomenout ve vztahu k tisku českých zemí:a) vývoj není synchronní s okolními zeměmi, a to zvláště od konce 18. stoletíb) kulturně je náš periodický tisk formován domácí tradicí (širší a užší); v moderní době (od počátku 19. století) je česky psaný periodický tisk utvářen na pozadí inspirace německého tisku se snahou se od této inspirace v ideové a formální rovině emancipovat, nebo dosáhnout stejné kvality, a tím i ohlasu u konzumentů. Česky psaný a německy psaný periodický tisk koexistují na našem území jako dvě dominantní složky tohoto druhu média do roku 1945. Během této doby procházejí obě skupiny různými etapami vzájemných vztahů, tyto etapy je vhodné brát na zřetel při snaze periodizovat vývoj periodického tisku u nás. c) kontinuita vývoje periodického tisku na území českých zemí má, stejně jako projevy společenské kultury v jiných druzích médií, zřetelné přeryvy a hiáty dané především politickými změnami. d) v užším významu je vývoj tištěných médií převážně ztotožňován s vývojem novinářství (profesní činnosti a jejich produkty), což je dílčí, i když nejviditelnější a pro obecné vnímání existence médií také nejčastěji zkoumaný (hodnocený) projev existence mediální komunikace u nás. Tomu odpovídá i převážná většina vědeckých i populárních prací dostupných a užitečných k hlubšímu studiu.

Literatura

Kubíček J., Bibliografie novin a časopisů na Moravě a ve Slezsku v letech 1918-1945, Brno 2001Kubíček J., Šimeček Z., Brněnské noviny a časopisy od doby nejstarší až do roku 1975, (= ed. Bibliografie města Brna, sv. 2), Brno 1976Laiske M., Časopisectví v Čechách 1650-1847. Příspěvek k soupisu periodického tisku, zejména novin a časopisů. Praha 1959Náhlovský J., Časopisy v Československé republice, Čs, statistický věstník, IV, 1927, seš.4-7Pasák T., Soupis legálních novin, časopisů a úředních věstníků v českých zemích z let 1939-1945, Praha, UK 1980Przedak Q.A., Geschichte des deutschen Zeitschriftenwesens in Böhmen, Heidelberg 1904Roubík F., Časopisectvo v Čechách 1848 - 1862, Praha 1930

Požadavky

Účast na přednáškách, seminární práce.

Garant

Mgr. Martin Sekera, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Sekera, Ph.D.