Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk III (JJB006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJB006 - Současný český jazyk III, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Současný český jazyk IIStručný program přednášek:Definice věty, základní syntaktické vztahy, minimální věta.Větné členy, závislostní syntax.Valence a intence, sémantický, syntaktický a komplexní větný vzorec.Souvětí podřadné a souřadné, nominalizace a sentencializace.Psaní čárky v souvětí podřadném a souřadném.Aktuální členění výpovědi, tematické posloupnosti.Nadvětná syntax, titulek, odstavec, kapitola.Styl individuální a styl funkční. Funkční stylistika nejazykových oblastí (odívání, populární hudba).Specifika funkční stylistiky v jazykových projevech, Havránkova a Jelínkova klasifikace funkčních stylů. Srovnání funkční stylistiky a nadvětné syntaxe.Konverzační funkční jazyk/stylová oblast. Prakticky odborný funkční jazyk/stylová oblast.Teoreticky odborný funkční jazyk/stylová oblast. "Publicistická" stylová oblast. Pohyb hodnot v současné novinářské češtině.Básnický funkční jazyk/stylová oblast.Stylové využití formálních prostředků a kategorií českého jazykového systému.Stručný program seminářů:Na seminářích se procvičují jednotlivá témata z přednášek nejdříve analýzou aktuálních textů z médií, později analýzou vlastních textů vzniklých jako stylistické variace na dané téma.

Literatura

Čechová, M. a kolektiv autorů (1996): Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV nakladatelstvíČechová, M. - Chloupek, J. - Krčmová M. - Minářová, M. (1997): Stylistika současné češtiny. Praha: ISV nakladatelstvíHubáček, J. (1987): Učebnice stylistiky. Praha: SPNChloupek, J. a kol. (1990): Stylistika. Praha: SPNJirák, J., Nekvapil, J., Šoltys, O. (1996): Jazyk ve společenském kontextu. Praha: KarolinumMistrík, J. (1985, 1989): Štylistika. Bratislava: Vedakol. autorů (1987): Mluvnice češtiny III, Praha: AcademiaŠmilauer, Vl. (1976): Učebnice větného rozboru, Praha: skriptum FF UK

Požadavky

Kurs končí závěrečnou zkouškou, která shrnuje poznatky za tři semestry. Předpokladem ke zkoušce je vypracování seminární práce v rozsahu deseti normostran, jejíž téma je stanoveno po dohodě s vyučujícím. Okruhy ke zkoušce1. Popis artikulačních orgánů a průběh artikulace.2. Popis percepčních orgánů a průběh percepce.3. Systémový popis českých samohlásek.4. Kritéria popisu a klasifikace českých souhlásek5. Proměny hlásek v proudu řeči.6. Prozodické rysy českého fonologického systému.7. Základní typy výslovnostních vad. 8. Typ češtiny.9. Klasifikace slovních druhů.10. Ohebné slovní druhy11. Kategorie podstatného jména.12. Kategorie slovesa.13. Skloňování zájmen a číslovek.14. Neohebné slovní druhy.15. Základní slovotvorné postupy v češtině.16. Přejímání slov cizího původu.17. Pravidla pravopisu a jiné kodifikační příručky.18. Základní české slovníky a jejich klasifikace. 19. Věta.20. Větné členy a syntaktické vztahy ve větě jednoduché, rozvité.21. Souvětí podřadné.22. Klasifikace příslovečných vět.23. Souvětí souřadné.24. Valenční syntax.25. Aktuální členění výpovědi a tematické posloupnosti. 26. Individuální a funkční styl.27. Klasifikace funkčních stylů podle B. Havránka a M. Jelínka (srovnání).28. Funkční styl publicistický (žurnalistický).29. Útvary národního jazyka a příznakovost a nepříznakovost  v jednotlivých stylových oblastech.30. Textový vzorec.31. Komunikační událost a Griceovy maximy.32. Smysl, makroilokuce, makropropozice.33. Funkční styl publicistický a kultura jazykových projevů.2014-18-09                                      PhDr. Otakar Šoltys, CSc.

Garant

PhDr. Otakar Šoltys, CSc.

Vyučující

PhDr. Otakar Šoltys, CSc.