Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s informacemi II (JJB020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJB020 - Práce s informacemi II, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Předmět si zapisují studenti 3. (a vyššího) semestru.Podmínky pro splnění studijních povinností: Pravidelná aktivní účast ve výuce (tolerovány jsou tři omluvené absence), zápočet na základě referátu (resp. přijetí seminární práce) a zvládnutí závěrečného testuStručný program:1. Úvod do problematiky, časový a tematický plán výuky, studijní literatura. Informace o zadávání referátů a tematickém zaměření semestrálních prací2. Definování předmětu činnosti, typologie a kategorizace tiskových agentur, ČTK jako tisková agentura univerzální, národní a se zvláštním, tzv. veřejnoprávním statutem - s důrazem na poslání a zpravodajské úkoly vyplývající ze současné právní úpravy3. Agenturní zpravodajství jako zdroj novinářských informací, charakteristika agenturní žurnalistiky domácí provenience, přehled produkce a služeb ČTK. Diversifikace nabídky a multimedializace.Seznámení s prostředím Infobanky ČTK: vyhledávací formuláře a formální náležitosti servisu - metadata (např. klíčová slova, priority)4. Práce s Infobankou ČTK se zaměřením na informace o očekávaných událostech: avíza, deníky, události a plány5. Práce s Infobankou ČTK se zaměřením na základní zpravodajský servis a jeho zdroje: charakteristika agenturního textového zpravodajství, kontinuita a nepravidelný tok informací, formáty agenturních zpráv: headline-fleš-standardní zpráva-verze-shrnutí, dokument, profil atd.6. Práce s Infobankou ČTK se zaměřením na komunikaci agentury s odběratelem: upozornění, embargo, oprava, storno. Zadání seminárních prací. Konzultace výběru událostí, jejichž zpravodajské pokrytí agenturou a zvoleným médiem bude předmětem komparace v seminárních pracích. Vyhledání agenturních textů v IB.7.-8. Návštěva vybraných zpravodajských redakcí ČTK se zaměřením na tvorbu multimediální produkce (textového servisu, fotoservisu, infografického, zvukového a audiovizuálního servisu)9. Práce s Infobankou ČTK se zaměřením na archiv a dokumentační databáze10. Test11. Práce s agenturní produkcí v redakcích, výběr informací, zpracování, výsledná prezentace a odkaz na zdroj (s využitím semestrálních prací odevzdaných nejpozději v den testu).Vyhodnocení testů. Závěr

Literatura

Hlavčáková, Svetlana. Agentúrna žurnalistika. 1. vyd. Bratislava: Univerzita Komenského, 2001Osvaldová, Barbora; Halada Jan a kolektiv: Encyklopedie praktické žurnalistiky a marketingové komunikace. 3. rozšířené vyd. Praha: Libri, 2007 (hesla z oblasti agenturní žurnalistiky signovaná lt)Šmíd, Milan; Trunečková, Ludmila. Novinář a jeho zdroje v digitální éře. Praha: Karolinum, 2009 (str. 7-17, 123-191)Trunečková, Ludmila. Tiskové agentury, Praha: Karolinum 1997 (kapitoly 1, 2 a 4),Trunečková, Ludmila. Zpráva v agentuře, in Osvaldová, Barbora a kolektiv. Zpravodajství v médiích. Praha: Karolinum, 2011 (str.32-56)Wilke, Jürgen: Von der Agentur zur Redaktion. Kőln, Weimar, Wien: Bőhlau Verlag, 2000Zákon č. 123/1965 Sb. o Československé tiskové kanceláři a jeho novela č. 310/1991 Sb.Zákon č. 517/1992 Sb. o České tiskové kanceláři Seznam literatury může být aktualizován a využívány budou i texty z internetu (www.ctk.cz).

Garant

PhDr. Ludmila Trunečková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ludmila Trunečková, Ph.D.