Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nová média (JJB025)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJB025 - Nová média, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod do nových médií. Proč je krize papírových novin, co je v budoucnu může nahradit, jaké jsou trendy. Integrace newsroomu, média v roce 2012, role sociálních médií (Facebook, Twitter). 2. Historie online žurnalistiky. Počátky Internetu, teletext, online služby, web. Vznik internetové žurnalistiky v polovině 90. let. Internetový boom, prasknutí internetové bubliny (2001). 3. Nová média po roce 2000. Blogy, YouTube, web 2.0, sociální média. 4., 5. Psaní pro web. Specifika internetové žurnalistiky. Jak lidé čtou na webu (Nielsenova použitelnost webu), eye-tracking, zásady webových textů. Nové trendy (čtení na telefonech, tabletech atd.). Psaní titulků. 6. Nástroje pro internetovou žurnalistiku. Mapy pro Google, online přenosy atd. 7., 8. Twitter, Facebook. Využití sociálních médií pro práci novináře. Tyto nástroje coby: zdroj informací, marketing, zpětná vazba novináře. 9. Nové formáty pro online žurnalistiku. Video, newsgames, datová žurnalistika. 10. Financování nových médií. Reklama, placený přístup. 11. Trendy: obsah pro mobilní telefony, tablety. 12. Shrnutí.

Literatura

Přednášky Miloše Čermáka na blogu na adrese, která bude oznámena na přednáškáchZpravodajství v médiích, Osvaldová a kolektiv, Karolinum, 2011Blog Adama Javůrka Online žurnalistika (http://online.zurnalistika.cz/)

Garant

Ing. Miloš Čermák