Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práce s audiovizuální technikou (JJB060)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJB060 - Základy práce s audiovizuální technikou, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Program:1/ Úvod do studia předmětu - organizace výuky, historický přehled technických mezníků ve vývoji audiovizuální komunikace. 2/ Základy akustiky - šíření zvuku v interiéru a exteriéru, zvukový záznam, druhy, formáty a nosiče (mechanický, optický, magnetický, digitální, datové karty a další). 3/Princip obrazového záznamu - druhy, formáty a nosiče (filmový, magnetický, digitální, optický, datový na kartu apod). 4/ Základní pravidla a technika snímání zvuku. Charakteristika a vlastnosti mikrofonů, práce s mikrofonem v interiéru a exteriéru z hlediska rozhlasového a televizního redaktora. 5/Kamera jako technický prostředek obrazového záznamu skutečnosti. Technický princip, hlavní součásti a vybavení videokamery z hlediska potřeb žurnalistické práce. 6/ Technický princip a práce s magnetofonem, minidiskem a datovým záznamníkem zvuku na kartu. 7/ Světlo jako technický předpklad a výrazový prostředek obrazového záznamu. Základní pravidla a technika snímání obrazu - natáčení statických záběrů, pohyb a transfokace kamery. 8/ Technologické a tvůrčí postupy při střihovém zpracování zvukové reportáže - technika sgtřihu, temporytmus řeči. Střih na PC. 9/ Technologické a tvůrčí postupy při střihovém zpracování audiovizuálního záznamu, základní pravidla střihu a montážní postupy. Střih lineární, nelineární, off line on line. Analogvá a počítačová střižna. 10/ Technická úprava zvukové reportáže - nejčastější závady, korekce. 11/ Televizní studio a digitální zpravodajská produkce, práce redaktora ve vysílací směně, serverová postprodukční a odbavovací technologie zpravodajských příspěvků a relací. 12/ Digitální produkce a odbavování rozhlasových zpravodajských relací. 13/ Digitalizace a nové možnosti rozhlasové a televizní žurnalistické práce. Na přednášky navazují praktická cvičení, v nichž se posluchači naučí zacházet se školní audiovizuální technikou a vyzkoušejí si realizační postupy a metody základních rozhlasových a televizních zpravodajských žánrů.

Literatura

Studijní literatura:Beránek, P.: Digitální video v praxi, Brno: Computer Press, 2004, druhé vydáníDuspiva, Z.: Digitalizace jako budoucnost elektronických médi, Praha, 2004Forró, D.: Domácí nahrávací studiioJelínek, P.: Videokamey, Brno: Computer Press, 2003Kolektiv: Dějiny vědy a techniky 10. Historie studiové rozhlasové a televizní techniky 2, NTM, Praha 2003Kříž, M.: Zvuk na PC, Step by Step, Brno: Computer Press, 2004Kubát, K.: Příručka zvukaře a fonoamatéra, SNTL, Praha 1990Matoušek, J., Jirásek, O.: Natáčíme a upravujeme video na počítači, Brno: Computer Press, 2003Novák, J.: Digitální fotografie a video, Grada Publishing, Praha 1998Prokop, P.: Úvod do praxe zpravodajského kameramana, ČT, Praha 1999Prokop, P.: Jak natáčet videokamerou, Základy úspěšné tvory, ČT, Praha 2000Vlachý, V.: Praxe zvukové technikyZapletal, P.: Video- technika-kamery, Rubico, Olomouc 1996 a pozdější vydání Martingell, P. Better Location Shooting . Techniques  for Video Production.  Oxford, Focal Press, Elsevier Inc., 2008. ISBN: 978-0-240-81003-4.Thompson, R.; Christopher J. Bowen. Grammar of the Shot. Second Edition. Oxford, Focal Press, Elsevier Inc., 2009. ISBN: 978-0-240-52121-3.Thompson, R.; Christopher J. Bowen. Grammar of the Edit. Second Edition. Oxford, Focal Press, Elsevier Inc., 2009. ISBN: 978-0-240-52120-6.Časopisy: Stereo a video, Advanced, PC World, FotovideoInternetové adresy: www.stereovideo.czwww.pcworld.czwww.grafika.czwww.digitaltv.cz

Garant

Phdr. Martin LokšíkJiří Benák