Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět DTP (JJB133)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJB133 - DTP, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti si prohloubí teoretické znalosti z předmětu Grafický design I a získají praktické zkušenosti v oblati publikačního zlomu a úpravy obrazových předloh na realizaci vlastní tiskoviny. Získají praktické dovednosti v programech Adobe Photoshop a QuarkXPress nebo InDesign.

Sylabus

1. Zadání seminární práce: samostatný projekt: grafický návrh na tiskovou podobu publikace v rozsahu minimálně 4 stran.2. Základní seznámení s počítačem Apple Macintosh, s programy pro zlom publikace (QuarkXPress či Adobe InDesign) a zpracování obrazových předloh (Adobe Photoshop).Literatura: Adobe Photoshop v praxi, 270 stranAdobe InDesign, 244 stranQuar XPress, A Guide To Quark XPress, cca 300 stran3.-11. Samostatná práce na projektu: zpracování textové a obrazové informace pro tisk.12. Příprava souboru do formátu PDF, tisk projektu.13. Vyhodnocení jednotlivých realizací, závěr semináře.

Literatura

Blažej,B.: Grafická úprava tiskovin. Praha, 199ODusong, J.-L., Siegwartová, F.: Typografie - od olova k pocítacum, Praha 1997Štorm, F.: Eseje o typografii, Praha 2008Kočička, P.-Blažek, F.: Praktická typografie, Brno 2000Manuál QuarkXPressManuál Adobe PhotoshopPecina, M.: Knihy a typografie, Brno 2012, 2. vydáníBringhurst, R.: The Elements of Typographic Style. Third edition: Hartley and Marks Publishers, 2004Bruthansová, Tereza; Králíček Jan: Czech 100 Design Icons. CzechMania 2005, ISBN80−239−4817−2Fairs, Marcus: Design 21. století. Nové ikony designu, od masového trhu k avantgardě. Slovart 2007. ISBN 978−80−7209−970−2

Požadavky

Student se aktivně zúčasní semináře a navrhne a realizuje vlastní tiskovinu v rozsahu nejméně 4 stran nebo jinou práci na zadané téma (příprava rukopisu, úprava předloh, zlom, vytištění nebo vizuální kontrola ve formátu PDF).Po schválení práci odevzdá v termínu, který bude určen vyučujícím.

Garant

Mgr. Jaroslav Slanec

Vyučující

Mgr. Jaroslav Slanec