Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie (JJB302)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJB302 - Úvod do sociologie, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

pomoci studentům orientovat se v sociologii jako vědě i v široké problematice sociologieposkytnout studentům přehled o základní literatuře o sociologii (k dalšímu, podrobnějšímu studiu)seznámit studenty především s těmi vybranými sociologickými problémy, které souvisí s předmětem jejich oborového studia a mohou jim tedy pomoci při řešení problémů z oblasti mediálních studií

Sylabus

1. téma-přednáška: Sociologie jako věda (předmět sociologie; specifika sociologického přístupu; sociologie versus zdravý rozum, laická sociologie versus sociologie jako věda; sociologická imaginace; rámcová struktura sociologie; základní funkce sociologie) samostudium: vybrat a přečíst kapitolu/y na téma sociologie jako věda, její základní charakteristika a metodologie z jakékoli učebnice sociologie či úvodu do sociologie pomůckou při vybírání literatury o sociologii může být podrobně anotovaný seznam základní sociologické literatury v češtině (VIZ http://jana-duffkova.rubicus.com/zakladni-literatura-k-sociologii/) úkol při samostudiu: zpracovat na cca 2 stránky ?esej? o rozdílech vlastní původní představy o sociologii a své (změněné, obohacené) představy o sociologii po vyslechnutí přednášky a po prostudovaní zvoleného textu; vítaný bude i vlastní komentář studenta k přečtenému (obtížný text, nesouhlas s některými tezemi, apod.)2. téma-přednáška: Vybrané sociologické problémy I. ? masová/populární kultura (pojetí kultury; kultura, subkultura a kontrakultura; znaky masové/populární kultury; obhajoba a kritika masové/populární kultury) samostudium: nastudovat tématiku společnost a kultura (případně přímo masovou kulturu) v jakékoli učebnici sociologie či úvodu do sociologie, event. textu k sociologii kultury úkol při samostudiu: zvolit si v rámci masové/populární kultury jakýkoli žánr či ?formát? a napsat úvahu na téma jeho přepokládaného publika, pozitivních a negativních možností vlivu na společnost i jednotlivce, přednosti a rizika žánru či ?formátu? (rozsah cca 2 stránky - důležité je, aby v textu bylo obsaženo vše podstatné)3. téma-přednáška: Vybrané sociologické problémy II. ? informace a společnost (informace a informační společnost; funkční (ne)gramotnost v současné společnosti; vliv nových informačních a komunikačních technologií na společnost, skupiny, jednotlivce) ?domácí úkol?: napsat esej na téma vztahu některé (jedné) věkové skupiny k některému (jednomu) konkrétnímu typu médií a nových informačních a komunikačních technologií - od dopisu a rozhlasu přes televizi a telefon až k mobilu a chatování atd.atd. (rozsah cca 2 stránky ? důležité je, aby v textu bylo obsaženo vše podstatné)

Literatura

Základní literatura ke zkoušce povinná:Petrusek, M.: Základy sociologie. Praha, Akademie veřejné správy 2009Baumann, Z.: Myslet sociologicky, Praha 1996Giddens, A.: Sociologie, Praha 1999 (přinejmenším kapitoly 1, 2, 3, 4, 10, 11, 14, 21 a oba glosáře) Keller, J.: Úvod do sociologie, Praha 2006 (přinejmenším kapitoly 1. a 6.) Studijní materiály k jednotlivým tématům:1. téma: Sociologie jako věda pracovní materiály pro studenty: Úvod do sociologie ? listy pro studenty (dostupné na http://jana-duffkova.rubicus.com/listy-pro-studenty4/) doplňkový text na www: J.Duffková: Sociolog jako hrdina (dostupné na http:// jana-duffkova.rubicus.com/state-a-jine-texty/)2. téma: Masová/populární kultura pracovní materiály pro studenty: Kultura a populární kultura ? listy pro studenty (dostupné na http://jana-duffkova.rubicus.com/listy-pro-studenty4/) doplňkový text na www: U.Eco ? Masová kultura (text k samostudiu)(konspekt) (dostupné na http://jana-duffkova.rubicus.com/listy-pro-studenty4/3. téma: Informace a společnost pracovní materiály pro studenty: Informace a společnost ? listy pro studenty (dostupné na http://jana-duffkova.rubicus.com/listy-pro-studenty4/) doplňkový text na www: J.Duffková: Mnohovýznamovost ne/gramotných (Svět plný negramotných) (dostupné na http://jana-duffkova.rubicus.com/sociologie-kultury/state/)

Požadavky

pravidelná účast na přednáškáchplnění úkolů zadávaných v rámci samostatné práce (ke každému tématu jednak samostudium z literatury, jednak písemná práce ? konkrétně VIZ Sylabus kurzu)složení závěrečné zkoušky (klasifikace bude vycházet z hodnocení zpracovaných a odevzdaných průběžných úkolů a vyhodnocení testu - otázky týkající se základních sociologických pojmů a ?klasiků? sociologie i problémů probíraných na přednáškách)

Garant

PhDr. Jana Duffková, CSc.