Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj médií do konce 1. pol. 20. st. (JJB305)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJB305 - Vývoj médií do konce 1. pol. 20. st., Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

*1. cyklus: Vývoj médií a jejich periodizace; proměny novinářského povolání. a) 1. týden Přednáška: Hlavní etapy vývoje médií:Společenské, kulturní a technologické předpoklady rozvoje médií do poloviny 20. století v Evropě a v USA; rozvoj médií na území dnešní České republiky.  tištěná média:  první periodické noviny, časopisy; čtenáři a pisatelé novin; vztah společnosti a tištěných médií; Domácí úkol: Vypracování přehledu mediálních událostí v českém tisku v letech 1918 až 1948 na příkladu dvou vybraných týdnů (tzv. média o médiích) b) 2. a 3. týdenSamostatné studium: Profesionalizace novinářského povolání Studijní texty:Jörg Requarte(1995): Journalismus als Beruf . Göttingen: Vandenhoeck und Ruprecht, ( s. 131-138, 237-242)Martin Sekera:Z historie naší novinářské organizace(1987). Praha: Vydavatelství a nakladatelství Novinář (s. 13 ? 32)Doporučený text: Alfred Fuchs(1931): Zákulisí novin. Psychologie novinářského. povolání. Praha: Václav Petr *2. cyklus: Přelom 19. a 20.  století. Připomenutí společenských a technologických změn, které vedly k diferenciaci novinového trhu a nástupu masového tisku.  a) 1. týden Přednáška: Rozvoj médií na přelomu  19. a 20.  století Společenské, politické a ekonomické podmínky pro rozvoj denního tisku a časopisů v poslední třetině 19. století a na počátku 20. století včetně nezbytných technologických předpokladů; utváření mediálního trhu. Vznik mediálních koncernů na příkladu Velké Británie, USA a Německa; předpoklady pro rozvoj českých médií; b) 2. a 3. týden:Samostatné studium: prolínání populární kultury a tištěných médií Vyhodnocení domácího úkolu (na www).Bednařík, P., Jirák, J., Köpplová, B: Dějiny českých médií: GradaProkop, Dieter (2005): Boj o média. Praha: KarolinumJirák, J., Köpplová, B.(2009): Masová média: Portál*3. cyklus: Média v období let 1918 až 1945 na příkladu vybraných evropských zemí a USA.Podmínky pro rozvoj českých médií.a) 1. týden Přednáška: Podmínky rozvoje médií v době po první světové válce;Rozvoj nových médií (rozhlas a počátky televize);Propaganda a reglementace tisku;Struktura médií v Československu v letech 1918-1938/39 b) 2. týdenSamostatné studium: Propaganda a média; Česká média v meziválečném období let 1918 až 1938/39Prokop, Dieter (2005): Boj o média. Praha: KarolinumBednařík, P., Jirák, J., Köpplová, B: Dějiny českých médií4. Blok konzultacíV době po skončení 3. cyklu a před skládáním zkoušky mají studenti možnost konzultovat s pedagogem a to vždy jeden den v týdnu dvě hodiny (den a čas budou oznámeny v průběhu semestru).*Zakončení: Písemná zkouška

Literatura

Bednařík, P., Jirák, J., Köpplová '2011): Dějiny českých médií, Grada. Praha.Habermas, Jürgen (2000): Strukturální přeměna veřejnosti. Praha: FilosofiaKöpplová-Köppl: (1988): Dějiny světové žurnalistiky I. Novinář Jirák, J. - Köpplová, B. (2003): Média a společnost. Praha: PortálJirák, J. - Köpplová, B. (2009) Masová média. Praha: PortálLuhmann, Niklas (2014): Realita masmédií, Academia. Praha.Pavlíček, Tomáš - Píša, Petr - Wögerbauer, Michael (2012): Nebezpečná literatura? Antologie z myšlení o literární cenzuře. Host. Brno. Jiří Pernes (1993): Svět Lidových novin. Stoletá kapitola z dějin české žurnalistiky, kultury a politiky. Praha: Nakladatelství Lidových novinProkop, Dieter (2005): Boj o média. Praha: KarolinumWilke, Jürgen(2000): Grundzüge der Medien- und Kommunikationsgeschichte. Köln: Böhlau VerlagBriggs,A. - Burke, P. (2006): A Social History of the Media. From Gutenberg to the Internet.  Cambridge. Polity Press.

Požadavky

Zakončení: Předmět je zakončen písemnou zkouškou. Zkouška je vedena prezenční formou (tedy nikoliv v prostředí internetu) a skládá se z vypracování testu  vztahující se k problematice dějin médií a jejich studia a prověřující zvládnutí obsahu přednášek a předepsané povinné literatury. (40 bodů)Při druhé konzultaci, dne 14. listopadu se bude psát průběžný test ze zadané literatury. (20 bodů) Podmínkou pro zapsání ke zkoušce je, aby student měl ve stanoveném termínu přijatý úkol zadaný v daném semestru. Úkol bude přijat, pokud splňuje obsahově zadané téma a je vypracován v souladu s pravidly pro podobný typ prací (obsahově odpovídá zadanému tématu a dokládá základní znalost tématu v obecném kontextu, je jazykově korektní, autor/autorka dodržuje citační normu, práce obsahuje seznam literatury je členěná do kapitol, popř. obsahuje vhodné přílohy). Rozsah práce se pohybuje mezi 7 a 10 stránkami.´Písemná seminární práce se ve vytištěné podobě odevzdává při poslední konzultaci v semestru dne 12. prosince. Elektronická verze ze zasílá do úložiště kombinovaného studia.  (40 bodů)Předmět je  hodnocen následovně: 100 - 90 bodů =1, 89 - 70 bodů = 2, 69 - 55 = 3, 54 a méné = nedostatčná.

Garant

PhDr. Jan Cebe, Ph.D.