Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejné mínění a jeho výzkum (JJB326)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJB326 - Veřejné mínění a jeho výzkum, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchači budou seznámeni s metodami výzkumu veřejného mínění i s rolí výzkumů při poznávaní veřejného mínění a s jejich kritikou. Zpracováním vlastního výzkumného projektu si osvojí základy empirických technik, jmenovitě tvorbu hypotéz, konstrukci dotazníku a dotazování respondentů.

Sylabus

Stručný program předmětu: I. cyklus: Teoretické základy veřejného mínění a) 1. týden Přednáška: Role výzkumu při poznávání veřejného mínění Společenská potřeba zkoumání veřejného mínění. Metodologické principy výzkumů. Etapy empirického výzkumu. Hlavní zásady tvorby projektu a formulace hypotéz. Domácí úkol: Formulace základní, pracovních a statistických hypotéz b) 2. týden Samostatné studium:  Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost, kap 3,4 (s. 56-89)Reichel, J.: Kapitoly metodologie sociálních výzkumů, kapitoly 1-3c) 3. týden Vyhodnocení domácího úkolu (e-mailem) II. cyklus: Metodologické základy zkoumání veřejného míněnía) 1. týdenPřednáška: Techniky sběru dat ve výzkumu veřejného mínění Základní techniky kvantitativního výzkumu. Výběr zkoumaných objektů. Standardizované dotazování, typy otázek v dotazníku, aranžmá dotazníku. Domácí úkol: Na základě zvolených statistických hypotéz připravit formulaci otázek do dotazníku. b) 2. týden Samostatné studium: Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost, kap. 5, 6, 7 část (91-164) Asher, H. Polling and the Public (s. 69-80)c) 3. týden Vyhodnocení domácího úkolu (e-mailem) III. cyklus: Metody a techniky výzkumu veřejného mínění a) 1. týden Přednáška: Poznávací přínos a kritika výzkumů veřejného mínění Koncept veřejnosti a veřejného mínění v klasických politologických a sociologických teoriích. Jejich vztah k empirickému výzkumu mínění. Analýza dat, základní principy statistického zpracování. Interpretace dat, zpracování tiskových zpráv.Výzkumy mínění v masové komunikaci. Principy žurnalistické práce s výsledky výzkumů. Domácí úkol: Vyhodnocení odpovědí fiktivních respondentů, škálování odpovědí.   b) 2. týden Samostatné studium: Koncept veřejnosti ve výzkumech mínění, využití výsledků výzkumu v médiích a politice. Asher, H. Polling and the Public (s.20-27, 104-121, 189-201)Punch, F. Keith: Základy kvantitativního šetření, kapitoly 4, 5 (s 65-97) c) 3. týden Vyhodnocení domácího úkolu (e-mailem) Blok konzultací Frekventanti předmětu mají k dispozici následující studijní pomůcky: Na www: 1. Sylabus předmětu s tématy jednotlivých cyklů a se zadávanými úkoly, je k dispozici na www (viz výše) 2. Vlastní domácí úkoly s komentářem a hodnocením V tištěné podobě: Čítanku vybraných studijních textů uspořádaných fakultou podle jednotlivých tematických cyklů do podoby tisku určeného pouze pro vnitřní potřebu. Čítanka obsahuje texty určené ke studiu k jednotlivým cyklům.

Literatura

Asher, H.: Polling and the Public. What Every Citizen Should Know. Washington: CQ Press 2004.Disman, M.: Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum 1993.Punch, F. Keith.: Základy kvantitativního šetření. Praha: Portál 2008.Reichel, J.: Kapitoly metodologie sociálních výzkumů. Praha: Grada 2009.Čítanka vybraných studijních textů uspořádaných fakultou podle jednotlivých tematických cyklů do podoby tisku určeného pouze pro vnitřní potřebu. Čítanka obsahuje texty určené ke studiu k jednotlivým cyklům.

Požadavky

Zakončení:vypracování tří domácích úkolů, absolvování průběžného testu (v rámci třetí přednášky) a závěrečného testu. Podmínkou pro zapsání ke zkoušce (závěrečný test) je přijetí všech tří domácích úkolů zadaných během semestru.  

Garant

Mgr. Juraj Gerbery