Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kritické teorie médií (JJM206)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJM206 - Kritické teorie médií, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je představit hlavní teoretické přístupy a konceptuální aparát, jež budou studentky a studenti potřebovat k dalšímu studiu role a moci médií ve společnosti. Půjde o to, aby se zorientovali v tzv. kanonických textech hlavních škol, pochopili historicko-společenské aspekty vzniku těchto teorií a pojmů, dokázali je interpretovat a naučili se je kriticky aplikovat ve vlastních analýzách. Mediální studia budou oproštěna od nánosu "povrchnosti", jež občas v očích laiků mohou mít ("Mickey-Mouse-courses"), a ukázána jako komplexní soustava idejí, analýz a výzkumných metod, jež díky své interdisciplinární podstatě kladou značné nároky na kompetence v řadě oborů (sociologie, lingvistika, dějiny kultury a idejí, estetika, etnografie, filozofie, IT, etc.). 

Sylabus

1: 18.2. Seznámení s kurzem, jeho pravidly a sylabem 2: 25.2. Média a společnost I - základní analytické pojmy, zdroje a součástiReifová, I., 2004. Slovník mediální komunikace. Praha: Portál.3: 4. 3. ! Přednáška se nekoná!4: 11.3. Média a společnost II - základní metody výzkumuHagen, L., Končelík, J., Reifová, I., Scherer, H., Schulz, W., 2011. Analýza obsahu mediálních sdělení. Praha: Karolinum.5: 18.3. Reprezentace reality - Durkheim, BaudrillardBarthers, Roland. 2004. Mytologie. Praha: Dokořán.Baudrillard, Jean. 1996. O svádění. Olomouc: Votobia.6: 25.3. Kritika masové kulturyStrinati, D. 1995. An Introduction to Theories of Popular Culture. London: Routledge.7: 1.4. Kritika masové kultury - základní pojmy marxismuFromm, Erich. 2004. Obraz člověka u Marxe. Brno: L. Marek.8: 8.4. Kulturní průmysl a populární kultura (Frankfurtská škola) Adorno, Theodor W. 2009. Schéma masové kultury. Praha: Oikoymenh.9: 15.4. Populární kultura a kultura každodennosti (Birmingham)Gray, Ann. 2007. "Introduction". In Ann Gray, Jan Campbell, Mark Erickson, Stuart Hanson, Helen Wood (eds.), CCCS Selected Working Papers, Volume 1, Routledge.10: 22.4. Samostatná četba11: 29.4. Průběžný test z literatury12: 6.5. Multikulturalismus a feminismus (Gilroy, Spivak, Radway)Radway, J. 2007. Čtení romancí: Ženy, patriarchát a populární literatura. In: Ženská literární tradice a hledání Identit. Antologie angloamerické literární teorie. Libora Oates-Indruchová (ed.). Brno: Slon.13: 13.5. Rektorský sportovní den14: 20.5. Neotechnologický determinismus, nový materialismus, mediální ekologie a archeologie Harraway, Donna. 2002. Manifest kyborgů. In: Politika rodu a sexuální identity. Sociální studia, no. 7.http://jussiparikka.net/category/new-materialism/

Požadavky

Úvodní informaceKaždá studentka a student bude číst průběžně texty k jednotlivým tématům výuky předmětu,  absolvuje průběžný test z literatury a odevzdá seminární práci.Podmínkou absolvování předmětu je získání alespoň 35 bodů v rámci vyhodnocení získaných poznatků.Průběžný test z literatury: max. 35 bodůZávěrečný esej: max. 35 bodů Celkový dosažený počet bodů:70-61: výborně60-41: velmi dobře40-30: dobře29 a méně: neprospěl/aPrůběžný test z literatury: popis a požadavkyPrůběžný test z literatury obsahuje pět pojmů ze zadané literatury. Úkolem studentů je: 1) vysvětlit význam pojmu, 2) určit titul, z něhož pojem pochází a jeho autora.Závěrečný esej: popis a požadavkyV závěrečném eseji studenti vyhotoví odbornou recenzi na jednu monografii ze seznamu literatury (dle vlastního výběru). Ta uvede text do dobového i odborného kontextu (tj. srovnatelných textů k dané tématice), kriticky shodnotí jeho základní argumenty a význam pro vývoj oboru, a nabídne možné další cesty přístupu k danému tématu. Všechny teze je třeba podepřít argumenty. V závěrečném eseji je nutné pracovat s bibliografickými odkazy v textu a závěrečným seznamem literatury za textem, vše podle částí I a II následujícího vzoru: http://medialnistudia.cz/pro-autora/autorsky-manual/Esej se odevzdává v této formální podobě: délka max. 750-1000 slov; písmo vel. 12, Times New Roman, řádkování 2.Esej se odesílá emailem na adresu jirina.smejkalova@fsv.cuni.cz nejpozději do 22.5. 2015, 24:00.

Garant

PhDr. Jiřina Šmejkalová, CSc.