Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a praxe rozhlasové a televizní moderace (JJM294)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJM294 - Teorie a praxe rozhlasové a televizní moderace, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

► Cílem semináře je osvojení si základních teoretických poznatků vztahujících se k práci moderátora zpravodajských relací v televizi a rozhlase. Následně jsou teoretické znalosti prověřovány v praxi - ať již jde o interpretaci různých typů zpravodajských textů před mikrofonem a kamerou, o práci se čtecím zařízením či o úpravu zpravodajských textů před jejich interpretací. V závěru semináře si každý z jeho účastníků vyzkouší odmoderování televizní zpravodajské relace.

Sylabus

► Stručná charakteristika předmětu:Cílem semináře je osvojení si základních teoretických poznatků vztahujících se k práci moderátora zpravodajských relací v televizi a rozhlase. Následně jsou teoretické znalosti prověřovány v praxi - ať již jde o interpretaci různých typů zpravodajských textů před mikrofonem a kamerou, o práci se čtecím zařízením či o úpravu zpravodajských textů před jejich interpretací. V závěru semináře si každý z jeho účastníků vyzkouší odmoderování televizní zpravodajské relace.   ► Jména vyučujících: PhDr. Václav Moravec, Ph.D.► Stručný obsah jednotlivých seminářů:1) Forma a styl moderování zpravodajských relací v závislosti na formátu rozhlasové a televizní stanice (problematika formátu rozhlasových a televizních stanic, resp. jejich zpravodajských relací, ukázky z vysílání zahraničních televizních stanic BBC, CNN, NBC, France 24, ZDF apod.)2) Základní pojmy vztahující se k problematice techniky mluveného slova (péče o hlas, výcvik mluvního ústrojí, ovládání hlasu a rytmu v souvislém textu, nejčastější artikulační chyby a jejich náprava)3) První praktické cvičení (první interpretace zpravodajského textu před mikrofonem a kamerou)4) Rozbor prvního praktického cvičení (přednosti a nedostatky, odstraňování nedostatků při interpretaci textu)5) Základní pojmy vztahující se k nonverbální komunikaci moderátora zpravodajské relace v televizi (gesta, mimika, pohyb v prostoru apod.), praktické ukázky z vysílání zahraničních i domácích stanic6) Druhé praktické cvičení (interpretace různých druhů textů před mikrofonem a kamerou)7) Rozbor druhého praktického cvičení (rozbor schopností účastníků kurzu odlišit interpretační specifika různých typů textů)8) Funkce jednotlivých pracovních pozic v newsroomu, s nimiž moderátor přichází do styku (příprava vzniku televizní zpravodajské relace)9) Příprava třetího praktického cvičení (vznik zpravodajské televizní relace)10) Třetí praktické cvičení (vysílání televizní zpravodajské relace)11) Rozbor třetího praktického cvičení (přednosti a nedostatky, odstraňování nedostatků při moderování televizní zpravodajské relace)12) Rozbor třetího praktického cvičení (přednosti a nedostatky, odstraňování nedostatků při moderování televizní zpravodajské relace)13) Závěrečné zhodnocení kurzu, shrnutí teoretických poznatků a rozbor praktických dovedností účastníků kurzu.    ► Podmínky pro úspěšné zakončení předmětu: 1) povinná účast na seminářích tvoří třetinu závěrečného hodnocení, 2) aktivní přístup k praktickým cvičením (příprava domácích úkolů, výběr textů pro praktická cvičení, tvorba závěrečné zpravodajské relace). Nesplnění jedné ze dvou výše uvedených podmínek znamená neúspěšné ukončení předmětu. ► Rozsah výuky: 0/2 ZS i LS ► Podmínky zapsání předmětu: přijetí do magisterského studia► Počet kreditů: 4

Literatura

► Povinná studijní literatura: - Blažek, V., Trnka, R., Havlíček, J., Lindová, J., Kotrčová, A., Pivoňková, V. (2009): Lidský obličej: Vnímání tváře z pohledu kognitivních, behaviorálních a sociálních věd. Praha: Karolinum.- Čechová, M. (2012): Řeč o řeči. Praha: Academia. - DeVito, J. A. (2001): Základy mezilidské komunikace. Praha: Grada.- Krejčíř, M. (2014): Tak mluví tělo-Jedinečný systém vizuálního jazyka 3AXIS. Praha: Grifart.- Palková, Z. (1994): Stručná pravidla české ortoepie. Praha: Český rozhlas. - Strahl, V. (1993): Novinář před mikrofonem. Praha: Karolinum.- Zárubová-Pfeffermanová, N. (2008): Gesta a mimika. Praha: Nakladatelství AMU.  ► Doporučená studijní literatura: - Barnas, F., White, T. (2010): Broadcast News Writing, Reporting, and Producing. Oxford, Burlington: Focal Press. - Čmejrková, S., Hoffmannová, J. (2011): Mluvená čeština: hledání funkčního rozpětí. Praha: Academia.- Ekman, P. (2003): Unmasking the Face: A Guide to Recognizing Emotions From Facial Expressions. Cambridge: Malor Books.- Ekman, P. (2007): Emotions Revealed, Second Edition: Recognizing Faces and Feelings to Improve Communication and Emotional Life. New York: Holt Paperbacks. - Hoffmannová, J., Čmejrková (2013): Styl mediálních dialogů. Praha: Academia. - Reardon, N., Flynn, T. (2006): On Camera: How To Report, Anchor & Interview. Burlington: Focal Press.

Garant

PhDr. Václav Moravec, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Václav Moravec, Ph.D.