Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum novinářské práce (JJM316)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJM316 - Praktikum novinářské práce, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Literatura

Bělohradský, V. Mezi světy & mezisvěty. Olomouc: Votobia, 1997 (informace, objektivita).Blažek, B. Tváří v tvář obrazovce. Praha: Slon, 1995, s.19-24, 83 -122 (chápání tv zpráv).Boyd A. Příručka pro novináře - zpravodajství v rozhlase a televizi. Praha: CNŽ, 1995 - kapitoly 4, 8, 16 ( psaní pro rozhlas, interview, moc médií, svoboda, zodpovědnost).Burns, Lynette S. Žurnalistika. Praktická příručka pro novináře. Praha: Portál, 2004.Eco, U. Meze interpretace. Praha: Karolinum, 2005.Kolektiv. 10 let v českých médiích. Praha: Portál, 2005.Kolektiv. Zpravodajství v médiích. Praha: Karolinum, 2001.Mander, J. Čtyři důvody pro zrušení televize. Brno: Doplněk, 2000.Mocná, D - Peterka a kol. Encyklopedie literárních žánrů. Praha/Litomyšl: Paseka, 2004.Monaco, J. Jak číst film. Praha: Albatros, 2004.Nünning, A. (ed). Lexikon teorie literatury a kultury. Brno: Host 2006.Mediální studia. Český a slovenský čtvrtletník pro kritickou reflexi médií. I/2006, I/2007, II/2007, Brno: FSS MU a SNČR 2006, 2007.Osvaldová, B.- Halada, J. a kol. Praktická encyklopedie žurnalistiky a marketingové komunikace. Praha: Libri, 2007Osvaldová, B. - Kopáč, R. O fejetonu, s fejetonem. Praha: Karolinum 2007.Osvaldová, B. - Tejkalová, A. Žurnalistika v informační společnosti. Praha: Karolinum, 2009.Osvaldová, B. Vytrženo z konrextu. Brno: Tribun EU, 2009.Osvaldová, B. - Kopáč, R. - Tejkalová, A. O reportáži, o reportérech. Praha: Karolinum 2010.Pečinka, B.- Jiránek, V. Proti blbé náladě. Brno: Barrister+ Principal, 1999 (chápání profese).Pečinka, B. - Havlík, P. Politika z obou stran. Praha: Ivo Železný, 2005.Russ-Mohl St. - Bakičova, H. Žurnalistika, komplexní průvodce praktickou žurnalistikou. Praha: Grada 2005.Vágner, I. Televizní zprávy - psychický nátlak. Praha: Argo, 1997 (televizní zpravodajství). (zpravodajství v tisku, rozhlase, agenturách a televizi, práce zahraničních. korespondentů)www.mediar.cz Další studijní literatura pro přípravu předmětu:Bess, B., Desormeaux, D. Construire le reportage televisé. Paris: Victoires, 2001.Breton P. L'argumentation dans la communication, Paris: La Découverte, 1996.Kolektiv autorů. Dějiny českých médií v datech. Praha: Karolinum, 2003.Montant, H. Commentaires et humeurs. Paris: Victoires Editions, 1999.

Požadavky

3 workshopy a konzultace kontaktní výuky (3 x 2 vyučovací jednotky) 3 bloky samostatné práce na projektu2 výstupy z projektu (1. a 2. verze, konkrétní povahu verzí stanoví vedoucí skupiny podle povahy projektu a média)Předmět je zakončen klasifikovaným zápočtem. Podmínkou pro získání zápočtu je obhajoba zpracovaného novinářského projektu ve skupině. Podmínkou pro zahájení obhajoby je včasné odevzdání 1. a 2. verze projektu. Novinářským projektem se rozumí obsáhlejší výstup, který je ? rozsahem, způsobem zpracování a kvalitou ? připraven tak, aby mohl být přijat reálným médiem na české mediální scéně. V tištěných médiích to může být například rozsáhlejší příspěvek do pravidelné časopisecké rubriky v rozsahu do 14 tisíc znaků zevrubně zpracovávající vybrané téma (cílové médium National Geographic, Koktejl, Týden, přílohy Orientace či Věda apod.). Ve vysílacích médiích souvislý televizní či rozhlasový pořad o stopáži 5-7 minut (cílový formát Objektiv, Zápisník domácích zpravodajů, 168 hodin apod.) Podrobná rešerše k tématu je podmínkou pro zpracování první verze. Výstupy: vydání časopisu v elektronické podobě, resp. vydání (televizního nebo rozhlasového) magazínu určeného k vysílání v elektronické podobě.

Garant

doc. PhDr. Barbora Osvaldová

Vyučující

doc. PhDr. Barbora Osvaldová