Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin médií (JJM318)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JJM318 - Kapitoly z dějin médií, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Rozpis přednášek:1.  Základní pohledy na výklad dějin médií, periodizace vývoje médií, společenské a technologické předpoklady vzniku a vývoje médiía) vymezení pojmu periodický tiskb) možné přístupy k periodizaci médiíc) technologie jako předpoklad pro vývoj médiíd) zadání semestrální práce 2. Velké vydavatelské osobnosti 19. a 20. stoletía) rozvoj významných deníků v rozhodujících zemích Evropy a v USA (např. The Times, The New York Times, Berliner Tagblatt, Vossische Zeitung, Le Figaro, Le Temps ad.)b) vznik tisku politických stran ve druhé polovině 19. stoletíc) denní tisk ve Velké Británii ve druhé polovině 19. století a změny v pojetí tisku - northcliffovská revoluced) W. R. Hearst a J. Pulitzer jako představitelé vydavatelských osobností v USA v poslední třetině 19. století e) rozvoj tisku v českých zemích 3. Propaganda a její postavení v dějinách médií - test z předepsané literaturya) Propaganda a její využívání v médiích ve 20. stoletíb) Film "Triumf vůle"c) Role propagandy v období studené válkyd) odevzdání semestrální práce

Požadavky

Odevzdání a přijetí seminární práce. Seminární práce se soustředí na témata z dějin médií 19. a 20. století. Cílem je naučit pracovat studenty s primárními a sekundárními prameny.Individuální studium předepsané literatury je testováno v rámci jednoho průběžného písemného testu (literatura k testu bude konkretizována na úvodní přednášce - Kovarik, B. Revolutions in Communication; Tocqueville, A. de. Demokracie v Americe I.; Sloan, D. - Williams, J, H. The Early American Press).Závěrečný test shrnující zvládnutí povinné literatury a přednášené látky. 

Garant

PhDr. Jan Cebe, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Cebe, Ph.D.