Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština odborná I - vyšší (JLB027)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JLB027 - Ruština odborná I - vyšší, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výrazné zlepšení úrovně B2 podle Evropského referenčního rámce, viz http://kjp.fsv.cuni.cz/KJP-10.html.

Sylabus

Učebnicová témata: politika, typy státního zřízení, národnostní složení RF. Aktuální texty na společenskovědní témata (v akademickém roce 2014/15: referendum na Krymu, Valdaj 2014, Navalnyj v domácím vězení, kremelské sankce, Le Penová ochraňuje Francouze), jeden text coby ukázku stupně obtížnosti najdete zde nahoře v souborech.V hodině se probírá i mluvnická látka podle "Nové cvičebnice ruské gramatiky", témata určují účastníci kurzu. Materiály poskytnuté studentům a používané při výuce slouží výhradně ke studijním účelům pro zapsané posluchače kurzu a nejsou určeny k dalšímu šíření.

Literatura

Povinná literatura: Golčáková, B.: Ruština pro mezinárodní vztahy, Aleš Čeněk, Plzeň 2008. Doporučená literatura: Mistrová, V. - Oganesjanová, D. - Tregubová, J.: Cvičebnice ruské gramatiky, Polyglot, Praha 2004, úroveň C ----------------------- všeobecné vyhledávače: www.yandex.ru www.rambler.ru http://www.google.com/intl/ru/ psaní cyrilicí umožňují stránkyhttp://mujweb.cz/kamenikp/ruzne/azbuka.htmhttp://translit.net/ ----------------------- zpravodajské servery: www.lenta.ru www.ng.ru www.kommersant.ru (videokomentáře) http://ej.ru www.novayagazeta.ru (vpravo poslech zpráv) ----------------------- encyklopedie na síti: http://www.krugosvet.ru/ http://ru.wikipedia.org/wiki/ ----------------------- ofiální vládní server: http://gov.ru/ Ústava RF: http://www.constitution.ru/ ----------------------- rozhlasové stanice na síti: http://www.echomsk.ru/ www.radiorus.ru www.radiomayak.ru BBC rusky: www.bbc.co.uk , pravý sloupec s jazyky český rozhlas rusky: http://www.radio.cz/ru/ ----------------------- jazykový portál, e-learning: www.gramota.ru - interaktivní diktáty, jazyková poradna, vyhledávání slov v 8 slovnících, zvlášť slovník ruského argotu ----------------------- jazykový korpus: http://ruscorpora.ru/search-main.html ----------------------- ozvučená beletrie v přímém vysílání: http://specialradio.ru/14/ ----------------------- audiokazety s předčítanou klasikou, učebnicovými nahrávkami, folkovou a jinou hudbou: http://samba.fsv.cuni.cz/~mistrova/ soubor "ruska fonoteka" ----------------------- soupis videokazet s filmy v ruštině k zapůjčení na FF UK: http://usvs.ff.cuni.cz/videoteka.php

Požadavky

Podmínky k získání zápočtu:1) Ručně sepsaná shrnutí obsahu textů přečtených v seminářích (7-15 vět) a stránkový komentář k jednomu z nich podle vlastního výběru. Obojí je třeba odevzdat před psaním testu; průběžně odevzdávané elaboráty ráda autorům opravím.2) Písemný test Test ověřuje orientaci v neznámém politologickém/sociologickém textu, schopnost formulace vlastního stanoviska k problému obsaženém v textu, aktivní znalost probrané mluvnické a lexikální látky. Test trvá 60 minut, k udělení zápočtu je třeba získat min. 65% ze 60 bodů. Ukázku testu najdete na stránce http://samba.fsv.cuni.cz/~mistrova/ pod názvem "ukazka testu z rustiny JLB027". Trebovanija k russkogovorjashchim studentam: JLB 027 - pis´mennyj test, prednaznachennyj dlja cheshskix studentov.Ot ruki napisannyje konspekty statej, pročitannyx na vami propushchennyx seminarskix zanjatijax, i kommentarij k odnomu iz nix.

Garant

PhDr. Veronika Mistrová

Vyučující

PhDr. Veronika Mistrová