Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština odborná II - vyšší (JLB028)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JLB028 - Ruština odborná II - vyšší, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Dosažení úrovně C1 podle Evropského referenčního rámce pro jazykové vzdělávání, viz http://kjp.fsv.cuni.cz/KJP-10.html.

Sylabus

Učebnicová témata: politické strany, volby, předvolební kampaň, diplomacie.Aktuální texty na společenskovědní témata (v akademickém roce 2013/2014 se v LS probírala např. 3 stanoviska k Ukrajině - Kissinger, Lavrov, Turčinov, uznání nové ukrajinské vlády výměnou za federalizaci, Putinův ukrajinský gambit, fenomén Merkelová, ukrajinský ÚSTR omezování internetu, Putin dříve a nyní, Rudé náměstí 1.5.2014). V hodině se probírá i mluvnická látka podle "Nové cvičebnice ruské gramatiky", témata určují účastníci kurzu. Materiály poskytnuté studentům a používané při výuce slouží výhradně ke studijním účelům pro zapsané posluchače kurzu a nejsou určeny k dalšímu šíření.

Literatura

Povinná literatura:Golčáková, B.: Ruština pro mezinárodní vztahy, Aleš Čeněk, Plzeň 2008.Doporučená literatura: Mistrová, V. - Oganesjanová, D. - Tregubová, J.: Cvičebnice ruské gramatiky, Polyglot, Praha 2004, úroveň C, výběrově B----------------------všeobecné vyhledávače:www.rambler.ruhttp://www.google.com/intl/ru/----------------------zpravodajské servery:www.lenta.ruwww.ng.ruwww.kommersant.ru (videokomentáře)http://ej.ruwww.novayagazeta.ru (vpravo poslech zpráv)----------------------encyklopedie na síti:http://www.krugosvet.ru/http://ru.wikipedia.org/wiki/----------------------oficiální vládní server:http://gov.ru/Ústava RF:http://www.constitution.ru/----------------------rozhlasové stanice na síti:http://www.echomsk.ru/www.radiorus.ruwww.radiomayak.ruBBC rusky: www.bbc.co.uk , pravý sloupec s jazykyčeský rozhlas rusky:http://www.radio.cz/ru/----------------------jazykový portál, e-learning:www.gramota.ru interaktivní diktáty, jazyková poradna, vyhledávání slov v 8 slovnících, zvlášť slovník ruského argotu----------------------jazykový korpus:http://ruscorpora.ru/search-main.html----------------------ozvučená beletrie v přímém vysílání:http://specialradio.ru/14/----------------------audiokazety s předčítanou klasikou, učebnicovými nahrávkami, folkovou a jinou hudbou:http://samba.fsv.cuni.cz/~mistrova/ soubor "ruska fonoteka"----------------------soupis videokazet s filmy v ruštině k zapůjčení na FF UK:http://usvs.ff.cuni.cz/videoteka.php

Požadavky

1) Ručně sepsaná shrnutí obsahu textů přečtených v seminářích (7-15 vět) a stránkový komentář k jednomu z nich podle vlastního výběru. Obojí je třeba odevzdat před psaním testu; průběžně odevzdávané elaboráty ráda autorům opravím. 2) Písemný test  Test ověřuje orientaci v neznámém společenskovědním textu, schopnost formulace vlastního stanoviska k problému obsaženém v textu, aktivní znalost probrané mluvnické a lexikální látky. Test trvá 60- 75 minut, k úspěšnému složení je třeba získat min. 70% z 80 bodů. Ukázku testu najdete na stránce http://samba.fsv.cuni.cz/~mistrova/ pod názvem "ukazka testu z rustiny JLB028".Trebovanija k russkogovorjashchim studentamvariant pervyj JLB 028 - perevod na russkij jazyk publicisticheskogo ili nauchnogo teksta* v ob´´jeme chetyrex pechatnyx stranic (7 200 znakov s probelami).  *Tekst podberite sami (gazetnyj ili luchshe nauchnyj, po teme svjazannyj s vashej special´nost´ju, s obshstvennoj problemoj, kotoroj vy sami interesujetes´). Perevod neobxodimo sdat´ vmeste s podlinnikom (ili kserokopijej podlinnika).variant vtorojOt ruki napisannyj konspekt tekstov, pročitannyx na vami propuščennyx zanjatijax, kommentarij k odnomu iz nix + test.

Garant

PhDr. Veronika Mistrová