Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Francouzština I (JLB035)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JLB035 - Francouzština I, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je *naučit se rozumět kratšímu publicistickému či odbornému článku, umět postihnout, co je "za textem"*být schopen sepsat kratší résumé, shrnout obsah článku ústně, diskutovat o něm a podat vlastní komentář*sestavit curriculum vitae a motivační dopis pro daný účel (např. žádost o stáž či o práci) * zlepšit svoje komunikační schopnosti a získat větší jistotu při mluvení*upevnit si složitější gramatické i lexikální struktury*uvažovat o gramatických jevech v rámci textu a vyvozovat samostatně určitá pravidla či zákonitostiV obecnější rovině by se student měl po absolvování kurzu přiblížit úrovni B2 podle ERR.

Sylabus

 Podmínkou pro zápis do kurzu je vstupní gramaticko-lex. test (ukázku naleznete v souborech zde v Sisu) na středně pokročilé úrovni (A2- B1), který studenti absolvují první den výuky v pondělí 5. 10. 2014 v místnosti 3018 v Jinonicích v  8:30, 9:30 a 10.30 pro pondělní kurzy L. Bosákové a 1.10.2015 ve 14:00 a 15:00 (Jinonice 4019) pro čtvrteční kurz M. Dundrové - jiný termín není z důvodu organizace výuky možný! Tematické okruhy - PhDr. Lada Bosáková, Ph.D.:LA FRANCE EN ACTUALITÉÊTRE IMMIGRÉ EN FRANCEINTERAGIR EN SITUATION PROFESSIONNELLE Tematické okruhy - PhDr. Milena Dundrová, Ph.D. (čtvrtek 16.00-18.00):La vie étudiante; études à l´étrangerLes loisirsLe monde du travailLa société francaise contemporaineLa familleLes générationsL´immigration  Gramatické okruhy -PhDr. Lada Bosáková, Ph.D.:LE VERBELE PRONOMLES PREPOSITIONS ET LA LOCALISATION DANS LE TEMPS ET L´ESPACEVšechny potřebné materiály najdete vždy zde v souborech podle aktuálního data.Materiály poskytnuté studentům a používané při výuce slouží výhradně ke studijním účelům pro zapsané posluchače kurzu. Nejsou určeny k dalšímu šíření.  Gramatické okruhy - PhDr. Milena Dundrová, Ph.D. (čtvrtek 16.00-18.00):Le présent et les temps du passéL´expression de la cause et de la conséquenceL´expression de l´hypothèseLes indicateurs de tempsLes prépositionsLes pronoms relatifs composés  

Literatura

Pro práci v hodině je vhodné mít kapesní slovník nebo mobil či notebook s připojením na internet pro využití elektronického slovníkuslovníky:Dictionnaire Le RobertVelký francouzsko-český slovník, Academia 1992Česko-francouzský slovník, SPN 1987Velký slovník francouzsko-český, česko-francouzský, Lingea 2007Praktický slovník francouzsko-český, česko-francouzský, Leda 1998Francouzsko-český, česko-francouzský slovník, KPS FragmentUčebnice a gramatiky:Nouvelle grammaire du Francais, Hachette 2004Grammaire progressive du francais, Cle international 2003Francouzská mluvnice, Hendrich, Radina, Tláskal, Fraus 2001Cvičebnice francouzské gramatiky, Zettlová, Baudinet, Polyglot 1997Mluvená francouzština pro středně pokročilé, Academia 1997Édito, Didier, Paris 2006Libre échange 3, Didier Paris 1993Vocabulaire progressif du français, Niveau intermédiaire et avancé, Cle InternationalConnexions A2/B1, B1/B1+, DidierLes exercices de grammaire, B1, B2, HachetteGuide de la vie quotidienne (François Chauve, Jacques Huguenin ; France Loisir 2002) Toute la conjugaison (Bénédicte Gaillard, Jean-Pierre Colignon ; chez Albin Michel ; Magnard et Dicos d'or 2005) Toute la grammaire (Bénédicte Gaillard, Jean-Pierre Colignon ; Albin Michel ; Magnard et Dicos d'or 2005) Toute l'orthographe (Bénédicte Gaillard, Jean-Pierre Colignon ; Albin Michel ; Magnard et Dicos d'or 2005) BLED - Les 50 regles d'or de l'orthographe (Daniel Berlion ; Hachette Livre 2005) Dictionnaire des expressions nées de l'histoire (Gilles Henry ; Librairie Jules Tallandier, 1992) a další+ doplňkové texty poskytnuté vyučujícímadresy renomovaných fr. pedagogických nakladatelství: www.cle-inter.com, www.fle.hachette-livre.fr, www.hatierint.fr, www.pug.frVe Štěpánské 35 najdete Francouzský institut s knihkupectvím a mediátékou (kurzy, přednášky, hudební a divadelní představení atp.)Materiály poskytnuté studentům a používané při výuce slouží výhradně ke studijním účelům pro zapsané posluchače kurzu Francouzština I JLB035. Nejsou určeny k dalšímu šíření.

Požadavky

  U těch, kteří se rozhodnou kurz navštěvovat je pravidelná účast povinná. K získání zápočtu za ZS je třeba:  pravidelná docházka (80%, povoleny max. 3 absence)aktivní účast v hodináchkrátká prezentace 5-8 minut (související s probíranými tématy)CV (strukturované, A4, odevzdané ve vytištěné podobě před Vánocemi)úspěšně (min. na 65%) napsané průběžné testy (z důvodů organizace výuky lze psát pouze v 1 stanovený termín) nebo závěrečný gramaticko-lexikální test ( minimálně na 70%) Testuje se výhradně látka probíraná v kurzech. Proto je nutné průběžně si stahovat všechny materiály (viz soubory zde) a systematicky si je uspořádávat! Účast na kurzu není nutná pro ty, kteří zvládnou látku v plném rozsahu nastudovat doma (je třeba domluvit se ústně s vyučujícícm hned na začátku ZS na všech podmínkách). Materiály budou pravidelně vyvěšoványzde v sylabu / viz soubory/

Garant

PhDr. Lada Bosáková, Ph.D.PhDr. Milena Dundrová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lada Bosáková, Ph.D.PhDr. Milena Dundrová, Ph.D.