Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština odborná I - nižší (JLB039)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JLB039 - Ruština odborná I - nižší, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výrazné zlepšení úrovně A2 a přechod k B1 podle Evropského referenčního rámce, viz http://kjp.fsv.cuni.cz/KJP-10.html. 

Sylabus

V prvních 60 minutách se pracuje s učebnicí (lekce 17.-19.), ve druhé půli s aktuálními texty na společenskovědní témata (v akademickém roce 2014/15 se probírala např.poslanecká imunita, management moskevského metra, půjčky Národní frontě Le Penové, oslava prezidentových narozenin, cizí názvy v reklamách). Materiály poskytnuté studentům a používané při výuce slouží výhradně ke studijním účelům pro zapsané posluchače kurzu a nejsou určeny k dalšímu šíření.

Literatura

Povinná literatura: Nekolová, V. - Camutaliová, I. - Vasiljeva-Lešková, A.: Ruština nejen pro samouky, Leda, Praha 2002 nebo 2007 s CD aktuální společenskovědné články z kurzu* *Zájemci o předtermín si připraví vlastní text ze studovaného oboru v rozsahu 20 stran A4 (36.000 znaků), písemný konspekt v rozsahu 1-2 A4 a ústní úvahu vycházející ze zvoleného textu. Doporučená literatura: Mistrová, V. - Oganesjanová, D. - Tregubová, J.: Cvičebnice ruské gramatiky, Polyglot, Praha 2004, úroveň A a B ----------------------- všeobecné vyhledávače: yandex.ru www.rambler.ru http://www.google.com/intl/ru/psaní cyrilicí umožňují stránkyhttp://mujweb.cz/kamenikp/ruzne/azbuka.htmhttp://translit.net/http://translit.ru/http://www.volny.cz/kamenikp/ruzne/azbuka.htm---------------------zpravodajské servery: www.lenta.ruwww.gazeta.ruwww.ng.ruwww.kommersant.ru (videokomentáře) http://ej.ru www.novayagazeta.ru (vpravo poslech zpráv)----------------------- encyklopedie na síti:http://www.krugosvet.ru/ http://ru.wikipedia.org/wiki/ ----------------------- ofiální vládní server: http://gov.ru/ Ústava RF: http://www.constitution.ru/ ----------------------- rozhlasové stanice na síti: http://www.echomsk.ru/ www.radiorus.ru www.radiomayak.ru BBC rusky: www.bbc.co.uk český rozhlas rusky: http://www.radio.cz/ru/ ----------------------- jazykový portál, e-learning: www.gramota.ru - interaktivní diktáty, jazyková poradna, vyhledávání slov v 8 slovnících, zvlášť slovník ruského argotuvýukový program: http://www.russianlessons.net od základů po středně pokročilou znalostportál pro rodilé mluvčí:http://www.examen.ru/add/tests/Russiansměs otázek i jednotlivostihttp://ege.yandex.ru/russian/státní maturita ----------------------- jazykový korpus: http://ruscorpora.ru/search-main.html

Požadavky

Podmínky k získání zápočtu:1) Před psaním testu je třeba odevzdat ručně sepsanou stručnou reprodukci obsahu textů přečtených v seminářích (5 a více vět) a jeden půlstránkový komentář k jednomu z nich.2) Písemný test Test ověřuje orientaci v neznámém společenskovědním textu, schopnost formulace vlastního stanoviska k problému obsaženém v textu, bezpečnou znalost probrané mluvnické a lexikální látky. Test trvá 60 minut, k udělení zápočtu je třeba získat min. 65% ze 60 bodů.  

Garant

PhDr. Veronika Mistrová

Vyučující

PhDr. Veronika Mistrová