Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diplomatický protokol (JMB131)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JMB131 - Diplomatický protokol, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je poskytnout studentům praktický pohled na některé formální stránky mezinárodních vztahů. Nabídne přehled o vývoji a současném stavu světové a české diplomacie, seznámí se základy diplomatických zvyklostí, protokolu a etikety, bude se zabývat formami komunikace v diplomacii, jednotlivými typy diplomatických aktivit, apod. V průběhu kurzu budou analyzovány některé konkrétní diplomatické postupy a řešení formou praktických příkladů.

Sylabus

1. Úvod do problematiky předmětu. Definice diplomacie; její místo v mezinárodních vztazích. Rozdělení seminárních úkolů2. Popis obsahu a fungování diplomacie (instituce, subjekty, nástroje, mezinárodní úmluvy o diplomatických vztazích)3. Česká diplomacie (historie, subjekty, současný stav, priority, struktura MZV, další instituce)4. Diplomacie v EU (metody vyjednávání, společná zahraniční a bezpečnostní politika. Evropská služba pro vnější činnost)5. Typy diplomacie (politická, ekonomická, kulturní, …), specializované instituce (Česká  centra, CzechTrade, CzechTurist, CzechInvest, obchodní komory, …; srovnání se  zahraničím), jednotná státní propagace 6. Diplomatický protokol, diplomatické uzance7. Etiketa v diplomacii (I.)8. Etiketa v diplomacii (II.)9. Komunikace v diplomacii (význam informací, jejich ochrana, předávání, diplomatická  korespondence)10. Praktické příklady ze zahraniční politiky a jejich diplomatická řešení11. Rekapitulace kurzu, vyhodnocení, zápočty

Literatura

DoporučenáFrantišek Zbořil: "Československá a česká zahraniční politika: minulost a současnost", Leges, 2010Zdeněk Veselý: "Dějiny mezinárodních vztahů", Vyd. a nakl. Aleš Čeněk, Plzeň, 2007Michal Kořán, Martin Hrabálek: "Česká zahraniční politika: aktéři, struktura, proces". Masarykova univerzita, 2007Václav Hubinger: "Encyklopedie diplomacie", Libri, 2006Tomáš Teplík: "Evropská diplomacie v historických souvislostech", IMPRONTA, 2008Jőrg von Uthmann: "Diplomaté - Státní aféry od dob faraonů po současnost", Books Brno, 1998

Požadavky

Povoleny jsou maximálně dvě neúčasti na seminářích. Neúčast na více než dvou seminářích automaticky znamená nesplnění podmínek pro absolvování kurzu.Zkouška bude provedena ústně ve vypsaných termínech. Při ní bude prověřena znalost látky z přednášek a doporučené četby.

Garant

Ing. Miloš Lexa