Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Německá otázka v mezinárodních vztazích a československé zahraniční politice (JMB515)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JMB515 - Německá otázka v mezinárodních vztazích a československé zahraniční politice, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je pochopení a schopnost analýzy událostí za studené války a jejich souvislosti s německou otázkou.

Sylabus

Německá otázka: 1. okupace 2. demilitarizace - hosp. demilitarizace 3. denacifikace 4. potrestání válečných zločinců 5. hospodářská a politická demokratizace 6. váleční zajatci 7. utečenci/beženci/DP 8. transfer německého obyvatelstva 9. reparace a restituce 10. územní otázka 11. politická jednota a struktura Německa 12. hospodářská jednota 13. zajištění životní úrovně 14. spojenecká kontrola 15. omezení průmyslové výroby 16. kontrola Porýní 17. Berlín 18. mírová smlouva Československá zahraniční politika vůči oběma německým státům. Nejvýznamnější smlouvy, zahraničně-politické přístupy.

Literatura

Křen, Jan: Dvě století střední Evropy, Praha 2005.Müller - Krieger - Vollrath: Dejiny Německa, Praha 1995 (a pozdější vydání).Pečenka - Luňák a kolektiv: Encyklopedie moderní historie, Praha 1999 (a pozdější vydání).Wolfrum, Edgar: Zdařilá demokracie, Praha 2009.

Požadavky

Zkouška proběhne z rozsahu probírané látky a rozsahu povinné literatury. Zkouška bude probíhat ústně v rozsahu 15 až 20 minut. Podmínkou pro splnění studijních povinností je odevzdání 15-ti stránkové seminární práce na témata jednoho z probíraných okruhů (viz níže sylabus). Termín pro odevzdání prací je 31. leden 2014 12 hodin. Práce budou odevzdány vytištěné na sekretariátu IMS - do pošty "Nigrin" - (je možné zaslat poštou, osobní odevzdání není nutné - doručeny však musí být do zmíněného data) a jako wordový (.doc) dokument v aplikaci Moodles. Platí zásada "jednoho čtení". Nevyhovující práce není možné opravit. Výsledek ústního zkoušení a výsledek seminární práce dají výslednou známku v poměru 60:40. Pro splnění předmětu je nutné, aby vyhověly obě části.

Garant

PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D.