Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní aktuality II (JMB524)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JMB524 - Mezinárodní aktuality II, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je získat základní systematické znalosti současného dění ve vybraných zemích (Severní Amerika, německy mluvící země, střední Evropa, Rusko a východní Evropa, západní Evropa) a naučit se interpretovat toto dění využitím zdrojů z hromadných sdělovacích prostředků.

Sylabus

TÉMATA KE ZPRACOVÁNÍ PRO PÍSEMNOU PRÁCI A PRO PŘÍPRAVU NA TEST: ZAHRANIČNĚ POLITICKÉ VZTAHY ČR SE SOUSEDY A VELMOCEMI: 1. Česko - rakouské vztahy v současnosti. 2. Česko - německé vztahy v současnosti. 3. Česko - ruské vztahy v současnosti. 4. Česko - americké vztahy v současnosti. 5. Česko - polské vztahy v současnosti. 6. Česko - slovenské vztahy v současnosti. OSTATNÍ STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPA: 7. Současné problémy Maďarska. 8. Současné problémy Slovenska. 9. Současné problémy Polska. 10. Současné problémy Rumunska. 11. Současné problémy Rakouska. OSTATNÍ STŘEDNÍ, ZÁPADNÍ a JIŽNÍ EVROPA: 12. Současné problémy Německa (vnitropolitické). 13. Současné problémy Německa (zahraničněpolitické). 14. Současné problémy Francie (vnitropolitické). 15. Současné problémy Francie (zahraničněpolitické). 16. Současné problémy Velké Británie (vnitropolitické). 17. Současné problémy Velké Británie (zahraničněpolitické). 18. Současné problémy Itálie. 19. Současné problémy Belgie. 20. Současné problémy Nizozemska. 21. Současné problémy Irska. 22. Současné problémy Španělska. 23. Současné problémy Řecka. EU: 24. Šoučasné předsednictví EU a jeho priority. 25. Současné problémy rozšiřování Evropské unie na východ. 26. Současné problémy společné bezpečnostní politiky EU. 27. Současné problémy společné imigrační politiky EU. USA: 28. Současné problémy USA (vnitropolitické). 29. Současné problémy USA (zahraničněpolitické). USA a Čína: 30. USA a současné problémy Číny. USA a Blízký východ: 31. USA a současné problémy Iráku. 32. USA a současné problémy Afghánistánu. 33. USA a současné problémy Íránu. 34. USA a současné problémy Pákistánu. 35. Současné problémy v izraelsko palestinském konfliktu. 36. Současné problémy Turecka. 37. Turecko a EU. 38. Turecko-kyperský konflikt v současnosti. RUSKO: Rusko a energetická politika: 39. Ruská energetická politika. 40. Plynovody Nord Stream a South Stream a politický dopad jejich stavby. 41. Současné problémy Ruska. 42. Vztahy Rusko a Evropa. 43. Evropská energetická politika. Bývalé země SSSR: 44. Současné problémy Pobaltí. 45. Současné problémy Ukrajiny. 46. Současné problémy Běloruska. 47. Současné problémy Moldavska. 48. Současné problémy Gruzie. Balkán: 49. Současné problémy Srbska. 50. Současné problémy Makedonie. 51. Současné problémy Kosova.

Literatura

Robejšek P., Svět viděný z Řípu: zahraniční politika pro každého z nás. Praha 2006 Reader s knihou v SISu (ikonka diskety), heslo fojtek Sledování denního tisku a televize (např. také Respekt, Týden, či Der Spiegel, Focus, Economist apod.), dále studií např. na SWP Stiftung Wischenschaft und Politik (http://www.swp-berlin.org/de/produkte/swp_aktuell.php?PHPSESSID=f0f742209), HAUS RISSEN HAMBURG, Internationales Institut für Politik und Wirtschaft (http://www.hausrissen.org/), Monterey Institute of International Studies, http://www.miis.edu/), CEVRO (http://www.cevro.cz/cs/publikace-cevro/novinky/),Občanský institut (http://www.obcinst.cz/category/hlavni-menu/studie-oi),

Požadavky

Formy kontroly studia předmětu: Zkouška a) studenti se účastní blokové výuky ve stanovených termínech b) studenti jsou povinni nastudovat tituly uvedené v seznamu studijní literatury c) studenti jsou povinni v rámci samostudia povinni předložit dva texty, a to písemnou práci na stanovené téma (5 normostran s využitím jednoho domácího a jednoho zahraničního periodického zdroje, obsahující poznámkový aparát) a recenzi dohodnutého titulu (2 normostrany). d) tyto práce budou odevzdány do 24.5. do 20.00 na adresu jmb524@seznam.cz (nedodržení termínu odevzdání práce bez řádné omluvy znamená jeho propadnutí) a oznámkovány tak, že ze dvou známek za každý text bude stanovena známka konečná e) předmět je ukončen komplexním písemným testem v termínech vypsaných v rámci řádného zkouškového období f) konečná známka z předmětu je stanovena na základě práce v celém kursu, tj. jako souhrnné hodnocení průběžných písemných prací a závěrečného testu, a to v poměru 1 : 1

Garant

PhDr. Vít Fojtek, PhD.