Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět (Po)válečná společenství západního Balkánu po rozpadu Východního bloku (JMM029)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JMM029 - (Po)válečná společenství západního Balkánu po rozpadu Východního bloku, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámit studenty s vybranými aspekty (post)konfliktní společnosti Západního Balkánu ve čtyřech vymezených blocích. V úvodním bloku budeme typologizovat cykly jugoslávské paměti, děditví jugoslávských válek a jejich interpretaci. Následně se soustředíme na analýzu role mezinárodního společenství v Bosně a Hercegovině a Kosovu a otázky bezprostředně spjaté s poválečnou obnovou a křehkou bezpečnostní situací. Druhý blok bude věnován různorodým aspektům "dědictví války", tj. symbióze dvou společenských procesů poválečné rekonstrukce a postsocialistické transformace, rozličným komunitám postiženým PTSD a otázce možnosti nalezení usmíření ve válkou postižených společenstvích. Ve třetím bloku bude pozornost zaměřena na rozbor vývoje ve vybraných zemích (Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Srbsku a albánskému/kosovskému prostoru). Závěrečný oddíl se bude zaobírat rolí sportu, médií a církve v postkonflitních společenstvích v bývalé Jugoslávii a problematikou politického mýtu o jugoslávské diaspoře. 

Sylabus

Úvod1)      Politika paměti: cykly jugoslávské paměti2)      Roztříštěná paměť: dědictví konfliktů, svědectví, interpretace3)      Role tzv. mezinárodního společenství: komparace přístupů v Kosovu a Bosně a Hercegovině Dědictví války4)      Post-konfliktní a postsocialistická společnost, "Jugonostalgie"5)      Posttraumatická stresová porucha: vybrané příklady vězněných osob (tzv. logorašů), válečných veteránů, násilí páchané na ženách v jugoslávských válkách, vdovy a neúplné rodiny, děti v konfliktu6)      Usmíření po válečném konfliktu: situace pohledem zdola Případové studie7)      Daytonská Bosna a Hercegovina8)      Detudjmanizace Chorvatska9)      Postmiloševićovské Srbsko10)  Albánská/kosovská otázka v 21. století Sport, média, církev a dispora v postkonflitních společenstvích11)  Role sportu (fotbalu) v postkonfliktních společenstvích12)  Mýtus o diaspoře: Jugoslávská diaspora jako politický faktor 13)  Média a církev a jejich role v postkonfliktních společenstvích 

Literatura

Povinná literatura:Viz reader vybraných textů povinné četby k jednotlivým tématům (bude upřesněno na první hodině)

Požadavky

Základní podmínkou absolvování kursu je pravidelná účast na hodinách (minimálně 70 % - 9 hodin). Kurs je koncipován následujícím způsobem. Po přehledové přednášce vyučujícího bude následovat rozbor textu ze seznamu povinné četby. Určený hlavní referující představí a shrne stěžejní myšlenky a teze zvoleného textu, jež poslouží jako podklad pro společnou diskusi. Četba je povinná pro všechny, tedy nejen pro hlavního referujícího. Úspěšné absolvování kursu je kromě povinné a aktivní účasti na hodinách a pravidelné četby povinné literatury podmíněno písemným zpracováním hlavních myšlenek vybraného textu v podobě 1-2 stránkového resumé zaslaného na konci semestru vyučujícímu na email (zila1@seznam.cz) a závěrečným písemným testem. 

Garant

PhDr. Ondřej Žíla, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ondřej Žíla, Ph.D.