Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konversatorium zu den aktuellen Fragen I. (JMM061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JMM061 - Konversatorium zu den aktuellen Fragen I., Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je sledování aktuálního politického dění v německy mluvících zemích a na základě četby a diskuze rozšíření kontextuálních znalostí. S ohledem na zaměření předmětu a jazyk výuky bude procvičen a zdokonalen také aktivní i pasivní odborná znalost německého jazyka. 

Sylabus

Pravidelně aktualizovaný sylabus včetně readeru a textu je možné nalézt v Moodles UK pod názvem kurzu "Konversatorium II", vyučující Tomáš Nigrin. Heslo pro vstup do kurzu je přijímení zemského ministerského předsedy, který jako první podobně postavený představitel své spolkové země navštívil ČR na jaře 2013 (všechna písmena malá).Organizace výukové jednotky:A: Pokud byl na hodinu přidělen referát:Referát (25-30 minut) + následná diskuze na základě dodaného readeru (až do konce semináře)B: Pokud na hodinu nebyl přidělen referát:Debata na vybrané téma (příprava podkladových materiálů oběma vyučujícícmiú (30-40 minut) + debata o aktuálních politických tématech na základěPříklad témat pro letní semestr 2013:- Plagiatsaffären und die deutsche Politik- NSU Nazi-Morde → Prozess im April- Die tschechische Präsidentenwahl und die deutschen Medien und Politik- Kampfjet-Lobby-Affäre // Korruptionsskandale in Österreich- Integrationsdebatte // Asyldebatte - Flüchtlingsproteste (D und Ö geht)- Deutsche Europapolitik in der Krise- Problem Großbauprojekte (Flughafen BB, S21)- Wahlen 2013 (D und Ö)- Wehrpflicht, Zivildienst und die alternde Gesellschaft am Bsp. der Volksbefragung in Ö- Sexismusdebatte Kreditní ohodnocení jednotlivých typů studijních činností: (1ECTS = 25 hodin) účast na seminářích 24 pravidelná příprava - sledování médií 24 referát 23 koreferát 7 přípravná četba readerům k diskuzím 22 celkem 100

Literatura

Za povinnou literaturu k předmětu se považuje pravidelné sledování vybraného denního (tištěného či elektronického) tisku z německy mluvících zemích. Kromě webových rozhraní je doporučeno využívat databázi Factiva, která je dostupná přes portál knihovny TGM (knihovna.jinonice.cuni.cz).Pro sledování ekonomických dat poslouží vládní internetové stránky či stránky statistických úřadů. 

Požadavky

Aktivní účast na hodině. Zapojení do diskuzí. Minimálně jeden referát a koreferát. Prezence. 

Garant

PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D.

Vyučující

Hakim El GhazaliPhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D.