Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konversatorium zu den aktuellen Fragen II. (JMM062)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JMM062 - Konversatorium zu den aktuellen Fragen II., Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Sledovat aktuální politické dění v německy mluvících zemích.

Sylabus

Struktura kurzu a přesná témata referátů jsou určena na základě debaty se studenty na úvodní hodině dle jejich zájmu a aktuálního dění. Níže jsou uveny možné okruhy referátů. Každá hodina je uvedena cca 10-15 minut dlouhým přehledem politického dění. 1. Úvodní hodina, seznámení se strukturou kurzu. 2. Německá energetika a energetická politika; Ekologizace německého hospodářství (Ökosteuer, obnovitelné zdroje energií). 3. Bavorsko jako úspěšný příklad hospodářské restrukturalizace; Ekonomický vývoj v jednotlivých spolkových zemích - důraz na ekonomická a průmyslová centra Německa. 4. Důsledky vstupu Rakouska do Evropské Unie; Současný ekonomický vývoj v Rakousku; Úsporná opatření současné rakouské vlády a jejich vnímání společností. 5. Restrukturalizace hospodářství v nových spolkových zemích a její problémy; Hospodářské vyrovnání a finanční transfery mezi tzv. starými a novými spolkovými zeměmi SRN. 6. Nezaměstnanost v NMZ (s důrazem na situaci v SRN). 7. Sociálně orientované reformy v SRN. 8. Financování zdravotnictví a jeho reformy v SRN a Rakousku. 9. Švýcarská ekonomika a vztahy k EU. 10. Aktuální problematika veřejných rozpočtů v SRN a Rakousku; Postavení Německa v EU - Pakt stability. 11. Německý a rakouský zahraniční obchod; Česko-německé hospodářské vztahy.

Literatura

Povinná literatura:Za povinnou literaturu k předmětu se považuje pravidelné sledování vybraného denního (tištěného či elektronického) tisku z německy mluvících zemích.Pro sledování ekonomických dat poslouží vládní internetové stránky či stránky statistických úřadů.

Požadavky

Aktivní účast na hodině a prezence. Kreditní ohodnocení jednotlivých typů studijních činností: (1ECTS = 25 hodin) účast na seminářích 24 pravidelná příprava - sledování médií 24 referát 23 koreferát 7 přípravná četba readerům k diskuzím 22 celkem 100

Garant

PhDr. Tomáš Nigrin, Ph.D.