Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zrození SSSR jako velmoci. Společenský systém, jeho vliv a místo v XX. století. (JMM102)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JMM102 - Zrození SSSR jako velmoci. Společenský systém, jeho vliv a místo v XX. století., Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Ruská revoluce 1917, její povaha a obecnější rysy; role války a úrovně zralosti země. Pojem plebejské revoluce. 2) Sociální a politické změny, jejich povaha a role. Rozpad staré struktury společnosti, jeho dosah. Vztah mezi sociální strukturou společnosti a vertikální strukturou moci v porevolučním Rusku a SSSR. Moc, strana, stát a společnost.3) Cizina jako faktor vnitropolitického rozvoje a jeho zaměření, model ekonomiky a povaha společnosti. SSSR a vyspělá cizina. Možnosti a omezení vzájemných styků.4) Sovětský hospodářský systém, jeho vznik a předpoklady rozvoje. Válečný komunismus a NEP. Tržní hospodářství v SSSR, jeho povaha. Oficiální hospodářská doktrina a opozice. Krize SSSR na přelomu 20. a 30. let. Industrializace nebo?5) Opozice v státě sovětského typu, její podstata, možnosti a důsledky. Skytá zřízení sovětského typu možnost pro vývoj občanské společnosti a demokratický vývoj společnosti?6) Kultura a kulturní revoluce v SSSR. Kulturní revoluce a státní kontrola vědy a umění. Státní monopol ideologie.7) Stalinismus a teror. Podstata stalinského teroru. Dvojí typ teroru za Stalina, přeměny společnosti plošné a vertikální. Totalitní stát v SSSR. Podoba a zásadní rozdíly totalitní moci v SSSR a v nacistickém Německu.8) Druhá světová válka a etablování SSSR jako světové velmoci, vznik bipolarity světa. Vznik studené války a její příčiny. Předpoklady konce bipolarity. Co potom? Rusko v dnešním světě a v dnešní Evropě.

Literatura

O.V. Chlevňuk, Historie Gulagu: Od kolektivizace do Velkého teroru, Praha, BBArt 2008B. Litera a kol. Formování stalinského mocenského systému, Praha, HU, 2003M.Reiman, O komunistickém totalitarismu a co s tím souvisí, Karolinum 2000R.Service, Lenin, Praha, Argo, 2002Jan Slavík, Leninova vláda, Praha, LN, 2009  Stalin, Otázky Leninismu, Praha, Svoboda 1950L.D.Trockij, Zrazená revoluce,  (S předmluvou J.Šabaty) Brno, Doplněk, 1995

Požadavky

Eseje na zvolené, resp. vybrané téma.

Garant

Prof. PhDr. Michal Reiman, DrSc.