Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koncepce a interpretace dějin západní Evropy (JMM541)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JMM541 - Koncepce a interpretace dějin západní Evropy, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Cílem předmětu je seznámit se s důležitými mezníky (metodologickými i tematickými) v historiografii soudobých (západo)evropských dějin.Řemeslo historika v klasickém pojetí: Marc BLOCH: Obrana historie aneb historik a jeho řemeslo, Praha: Nakladatelství Svoboda 1967.Proměna chápání historikovy činnosti po "linguistic turn": Hayden WHITE: Tropika diskurzu: kulturně kritické eseje, Praha: Karolinum 2010.Makro vs. mikrohistorie: Fernand BRAUDEL (Dynamika kapitalismu) a Carlo GINZBURG (Sýr a červi)Sociohistorie a tematizace evropské "civilizace" (Norbert ELIAS: O procesu civilizace I, II, Praha: Argo 2006, 2007)Komparativní historiografie (příklad německého Sonderwegu)Trauma první světové války v západní Evropě - příklady z antropologicky zaměřených autorů (Jay WINTER, Stéphane AUDOIN-ROUZEAU, Annette BECKER)Trauma druhé světové války - sociálně-psychologické přístupy, práce se svědectvím (Christopher R. BROWNING, Primo LEVI, Claude LANZMANN)Nejnovější pokusy o « transnacionální » (západo)evropské dějiny 2. poloviny 20. století (JARAUSCH, KAELBLE)Povinná literatura:Georg I. Iggers: Dějepisectví ve 20. století: od vědecké objektivity k postmoderní výzvě, Praha: LN 2002. + povinné texty v readeru kurzu na Moodles

Literatura

Povinná literatura:Georg I. Iggers: Dějepisetcví ve 20. století: od vědecké objektivity k postmoderní výzvě, Praha: LN 2002.Texty v readeru na Moodles.Doporučená literatura v sylabu kurzu.

Požadavky

Referát (odevzdaný v písmené podobě), aktivní účast, recenze.

Garant

PhDr. Ondřej Matějka, PhD