Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České novověké dějiny I. (JPB252)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPB252 - České novověké dějiny I., Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Stduenti mají možnost se v kurzu seznámit se nejen se stěžejními historickými událnostmi českých dějin v období od počátku 16. století do r. 1848, nýbrž   také s nejnovější historiografickou literaturou domácí i zahraniční.

Sylabus

Výklad je většinou veden po základní chronologické ose,  přičemž důraz  při výkladu je samozřejmě kladen na hlavní a stěžejní problémy daného historického období. Vzhledem k tomu není nutné předkládat přesný chronologicky orientovaný sylabus.

Literatura

Povinná literatura: Jaroslav Pánek, Oldřich Tůma: Dějiny českých zemí. Praha, Univerzita Karlova 2008, s. 149-260..Lenka Bobková: Ustavení Koruny království českého. Praha, Havran 2006.Jan P. Kučera. Bílá hora. O potracení starobylé slávy české. Praha, Havran 2003.Eduard Maur: Marie Terezie: Korunovace na usmířenou. Praha 2003Jiří Štaif: František Palacký. Život, dílo, mýtus. Praha, Vyšehrad 2009.Pavel Bělina, Jiří Kaše, Jan P.Kučera. Velké dějiny zemí Koruny české. Sv. X. 1740-19792.Jiří Kořalka: Češi v habsburské říši a V Evropě. Praha 1996. Doporučená literatura:Piotr S. Wandycz! Střední Evropa b dějinách. Od středověku do současnosti. Praha, Academia 1998. 

Požadavky

Kurz je zakončen ústní zkouškou v rozsahu přednášené tematiky.  Během kurzu musí student vypracovat esej v rozsahu cca 10-12 str. na téma stanovené  dohodou s přednášejícím.

Garant

doc. PhDr. Jan P. Kučera

Vyučující

doc. PhDr. Jan P. Kučera