Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparace politických systémů I (JPB256)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPB256 - Komparace politických systémů I, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámení studentů s genezí a současností vybraných západních demokratických politických systémů včetně rozšíření analytických schopností studentů a faktografických poznatků. Vzhledem k tomu se klade důraz na samostudium z povinné a doporučené literatury.  

Sylabus

 1) Úvodní hodina - co jsou komparace (M. Hroch)2) Typologie demokrtaických politických systémů (V. Klokočka)3) Metody komparace - základní vymezení (M. Hroch, P. Drulák, M. Novák)4) Sojené království Velké Británie a Severního Irska (UK) - základní vymezení systému, parlamentarismus, ústavní systém a základní vymezení institucí, devoluce. Exekutiva a její typy; úřad premiéra, vláda a government; vybraní leaders - charakteristika osobností  5) UK - legislativa - geneze a nejnovější proměny; Speaker Dolní i Horní komora a další proměny legislativy v letech New Labour6) UK - volební systémy - základní charakteristika, geneze volebního práva; různé typy volebních systémů na různých úrovních, volební výsledky7) UK - politické strany - geneze a základní charakteristika; celostátní strany8) UK - politické strany - regionální a menšinové politické strany, jejich charakteristika a volební výsledky; stranický systém a problematika jeho klasifikace (Duverger, Sartori)9) Francie - geneze francozského politického systému 10) Francie - Francouzská V. republika a problematika semiprezidencialismu (vymezení a diskuse k typologii); postavení hlavy státu a exekutivy po roce 1958, resp. 196011) Francie - volby hlavy státu; stranický systém a volební problematika 12) Francie - poltiické strany, jejich geneze a současný stav

Literatura

Ústavy evropských zemí:Ústavy států Evropské unie. Díl I. (Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemí, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Španělsko, Švédsko a Velkbá Británie). (2004). S úvodem V. Klokočky. Praha: Linde  Povinná obecně teoretická literatura k problematice komparativní analýzy:Drulák Petr a kol. (2008). Jak zkoumat politiku. Kvalitativní metodologie v politologii a mezinárodních vztazích. Praha: Portál. Dvořáková, Vladimíra (ed.) (2008). Základní modely demokratických systémů. Praha: Oeconomia (dostupné rovněž na http://www.eshopoeconomica.cz/detail.php?itcd=5200012).Klokočka, Vladimír (2006). Ústavní systémy evropských států. Praha: Linde. Novák, Miroslav. "Pojmový úvod do komparativní politologie", in: Novák, Miroslav et al. (2011), Úvod do studia politiky. Praha: Sociologické nakl. SLON, s.296-354.Říchová, Blanka (ed.) (2009). Západoevropské politické systémy. Praha: Oeconomia (dostupné rovněž na http://www.eshopoeconomica.cz/detail.php?submit=Vyhledat&itcd=5200016).Sartori, Giovanni (2001). Srovnávací ústavní inženýrství. SLON, Praha. Doporučená literatura:Jednotlivé a aktuální tituly budou doporučeny v rámci jednoltivých přednášek.  

Požadavky

Zkouška bude realizována písemnou formou. Studenti budou zkoušeni z obsahu přednášek a z obsahu povinné literatury, přičemž důraz se klade na:a) faktografii,b) terminologii a obecně teoretické poznatky z oboru komparativní politologie.

Garant

Prof. PhDr. Blanka Říchová, CSc.doc. Michel Perottino, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miloš Brunclík, Ph.D.PhDr. et Dipl.Pol. Martin Jeřábek, Ph.D.PhDr. Věra Kotábovádoc. Michel Perottino, Ph.D.