Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politické myšlení novověku I (JPB258)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPB258 - Politické myšlení novověku I, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přehled témat jednotlivých přednášek a související doporučené literatury: 1. Úvodní přednáška: Co je to politické myšlení? Literatura: H. Arendt: "Philosophy and Politics"; L. Strauss: "Co je to politická filosofie?" in: L. Strauss, Eseje o politické filosofii. 2. Řecká tragédie: Konflikt politických a etických povinností. Sókratés: Konflikt mezi filosofií a politikou. Sókratova péče o duši a o obec. Otázka politické obligace a občanské neposlušnosti. Literatura: Platón: Obrana Sókratova, Kritón. Literatura: Sofoklés: Antigoné. 3. - 4 Platón: Platónovo "řešení" konfliktu mezi filosofií a politikou. Podobenství o jeskyni, aneb politický život z pohledu filosofa. Platónův dualismus a vztah mezi metafyisikou a politickou filosofií.Literatura: Platón: Ústava, kniha I (pouze doporučené), kniha VI, kniha VII 514a-534e (zbytek knihy VII pouze doporučený); Platón: Politikos.Otázky k zamyšlení:Proč se podle Platóna mají filosofové stát vládci? Mají se podle vás stat filosofové vládci? Vysvětlete Platónovy alegorie jeskyně, slunce a přímky. Jak chápete Platónovu "říši idejí"?5. Stoici, Epikurejci. Literatura: Lucretius: O přírodě.6. Římské politické myšlení.7. - 8. Aristoteles 9. Augustin10. 11.-12. století, Byzanc11. Tomáš Akvinský12. Počátkz českého politického myšlení13. Závěrečné shrnutí.

Literatura

Sofoklés: Antigoné.Platón: Ústava, Obrana Sókratova, Kritón.Lucretius: O přírodě.H. Arendt: "Philosophy and Politics."R.M.Hare, J. Barnes, H. Chadwick: Zakladatelé myšlení. Praha-Svoboda 1994Cicero: O věcech veřejných. Praha-Oikoymenh 2009Leo Strauss: Eseje o politické filosofii; Obec a člověk. Praha - Oikoymenh 2007V.Herold, I.Müller, A.Havlíček: Politické myšlení raného křesťanství a středověku. Praha-Oikoymenh 2011Aristoteles: Politika

Požadavky

Povinnosti: kurs je zakončen ústní zkouškou.

Garant

doc. PhDr. Jan P. KučeraMgr. Jakub Franěk, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jakub Franěk, Ph.D.doc. PhDr. Jan P. Kučera