Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politické myšlení novověku III (JPB260)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPB260 - Politické myšlení novověku III, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základními proudy vývoje a proměn politického myšlení ve sledovaném historickém období se zvláštním zřetelem k rozvoji sociologie v dílech Comtových, Le Bonových či Spencerových.

Sylabus

V rámci kurzu se probírají především tato jednotlivá témata:1) I. Kantova etika a jeho politické myšlení v rámci Kritiky soudnosti.2) Hegelovy Základy filosofie práva jako jedno ze stěžejních děl evropskéhpo poůlitického myšlení.3) Utopický socialismus.4) Otázky kolem Karla Marxe, socialismÿ v období I. internacionály.5) Liberalismus proti  konzervatismu.5) konzervatismus6) Proti mase či davu: elitismus a F.Nietzsche. 

Literatura

Povinná literatura:Immanuel Kant: Studie k dějinám a politice. Praha, Oikoymenh 2013.G.W.F.Hegel: Základy filosofie práva. Praha, ACADEMIA 1992.Karel Marx- Friedrich Engels: Komunistický manifest.Karel Marx: Myšlenky o státu a revoluci. Praha, Mladá fronta 1971.J.S.Mill: O svoboděJ.S.Mill: UtilitarismusJohn Gray: Liberalismus. Praha1998Robert Nisbet: Konzervatismus. Praha 1993Friedrich Nietzsche: AntikristFriedrich Nietzsche: Genealogie morálky,Max Weber: Politika jako povolání. Doporučená literatura:Rolf Hosfeld: Karl Marx. Životopis intelektuála. Praha, Paseka 2014.Francis Wheel: Marxův Kapitál (biografie). Praha 2007.

Požadavky

Kurz je zakončen zkouškou zahrnují tematiku v rozsahu přednášek, povinné a doporučené literatury.

Garant

doc. PhDr. Jan P. Kučera

Vyučující

doc. PhDr. Jan P. Kučera