Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geopolitika a geostrategie 1945-2000 (JPM036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPM036 - Geopolitika a geostrategie 1945-2000, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s vývojem geopolitického myšlení ve sledovaném období (viz syllabus) a se základními velmocenskými interpretacemi geopolitických atributů jejich politiky.

Sylabus

1. Situace v Evropě a ve světě ve 30. letech - geopolitické souvislosti. 2. Německo, Itálie, Japonsko - představy, cíle, možnosti a limity. 3. Británie a Francie - představy, cíle, možnosti a limity. 4. USA a SSSR - představy, cíle, možnosti a limity. 5. Vítězící a vítězní Spojenci - zjevný a skrytý nesoulad geopolitických představ. 6. Geopolitická dimenze počínající bipolární konfrontace - konflikt mezi "mořem" (a vzduchem) a "pevninou". 7. 50. léta - nová geopolitická situace v Asii (ČLR, dekolonizace) a na Blízkém východě. 8. 60. léta - SSSR opouští geopolitický prostor carského Ruska - počátek konfrontace v globálním měřítku. 9. Geopolitické aspekty dekolonizace Afriky, konflikty v Asii a reakce supervelmoci, geopolitické aspekty situace v Evropě. 10.70. a 80. léta - globální konfrontace USA a SSSR, ropné krize, situace ve světovém oceánu. 11. Geopolitika vesmíru. 12. Geopolitické souvislosti rozpadu systému bipolární konfrontace (a rozpadu SSSR). 13. Výhled na 21. století.Kurz bude zakončen písemným testem, jenž se skládá ze dvou částí - 20 otázek s nabídnutými variantami odpovědí (a,b,c - vždy jen jedna odpověď správná) + 10 otázek, na něž studenti budou písemně odpovídat. V první části testu bude vyžadováno minimálně 12 správných odpovědí, ve druhé minimálně 6.

Literatura

1. Kennedy, Paul (1996): Vzestup a pád velmocí. Lidové noviny, Praha.2. Knutsen, Torbjorn (2005): Dějiny teorie mezinárodních vztahů. Centrum strategických studií, Brno.3. Volner, Štefan (2004): Geopolitika pre 21. storočie? Efect Copy, Hlohovec.4. Herman, Arthur (2004): To Rule the Waves. Harper Collins Publishers, New York.5. Mc Evedy, Colin (2002): The New Penguin Atlas of Recent History. Penguin Books, London.6. Haywood, John (2001): Atlas světových dějin. Slovart, Bratislava. 7. Flint, Collin (ed.)(2005): The Geography of War and Peace. Oxford University Press, New York.

Garant

PhDr. Michael Romancov, Ph.D.