Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geopolitika a geostrategie 1815 - 1945 (JPM127)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPM127 - Geopolitika a geostrategie 1815 - 1945, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s okolnostmi formování geopolitické struktury moderního světa a s jejich reflexi v geopolitických teoriích, zejména anglosaské a evropské kontinentální provenience.

Sylabus

1. Uvedení do problematiky; vymezení základních pojmů a konceptů; proč se věnovat geopolitickému zkoumání mezinárodních vztahů.2. Evropa po Napoleonských válkách; spory o podobu politické mapy a představy hlavních aktérů; princip rovnováhy sil a monarchistické solidarity.3. Odraz Napoleonských válek v globálním měřítku; počátky epochy ?pax Britania?; kvalitativní a kvantitativní atributy velmocenského statutu.4. Revoluce v Evropě; soupeření ?velryby a medvěda? a Krymská válka a její dopad na podobu evropského a globálního systému.5. Geopolitický dopad válek za sjednocení Itálie a Německa; občanská válka v USA.6. Pronikání Evropanů do nitra Asie a Afriky; technické a technologické předpoklady růstu moci západních států a jejich odraz na mapě.7. Situace v Evropě v předvečer I. světové války ? sporné oblasti; teorie čtyř říší.8. I. světová válka ? představy a realita; kdo s kým (a proč) proti komu; krach periferní strategie.9. Versailleská konference a poválečné uspořádání Evropy ? interpretace ?Cordon Sanitaire; zánik Ruska, nástup SSSR.10. Rozpad Osmanské říše - nová teritorializace Blízkého východu.11. Společnost národů ideály a realita fungování konceptu; Washingtonská konference a situace v Pacifiku.12. 20. a 30. léta ? ekonomická a politická situace; transformace Britského impéria a vznik Commonwealthu; zbrojní revoluce roku 1935.13. Test.

Literatura

1. Kennedy, Paul (1996): Vzestup a pád velmocí. Lidové noviny, Praha.2. Knutsen, Torbj?rn (2005): Dějiny teorie mezinárodních vztahů. Centrum strategických studií, Brno.3. Volner, Štefan (2004): Geopolitika pre 21. storočie? Efect Copy, Hlohovec.4. Herman, Arthur (2004): To Rule the Waves. Harper Collins Publishers, New York.5. Mc Evedy, Colin (2002): The New Penguin Atlas of Recent History. Penguin Books, London.6. Haywood, John (2001): Atlas světových dějin. Slovart, Bratislava.

Garant

PhDr. Michael Romancov, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michael Romancov, Ph.D.