Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poloprezidentské režimy v postkomunistické Evropě (JPM150)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPM150 - Poloprezidentské režimy v postkomunistické Evropě, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz by měl odpovědět (naznačit odpověď) na tři hlavní otázky:1) Jaký má přímá volba vliv na postavení prezidenta v politickém systému? Opravdu toto postavení reálně posiluje? 2) Co z politického vývoje zemí, jimž se budeme věnovat podrobněji, plyne pro teorii semiprezidencialismu či - ještě šířeji - jaké obecnější závěry ohledně postavení prezidenta, jeho pravomocí a role v politickém systému se z něj dají vyvodit? 3) Přispěl prezident (mohl vůbec přispět) ke konsolidaci demokracie v dané zemi?

Sylabus

V ZS 2015 bude kurs zaměřen na historii přímé volby prezidenta a na to, jaký má přímá volba vliv na reálné postavení prezidenta v politickém systému - nejen výhradně v postkomunistických zemích.Struktura kurzu:1) Teorie (prezidentský, parlamentní a poloprezidentský systém, jejich znaky a historický vývoj).2) Přímá volba, její historie.3) Konkrétní případy z oblasti střední a východní Evropy: Polsko, Litva, Rumunsko a Ukrajina. 

Literatura

Literatura: Duverger, Maurice: "A new political system model: Semipresidential government", European Journal of Political Research, 8/1980 Clark, William A.: "Presidential power and democratic stability under the Russian constitution: a comparative analysis", Presidential Studies Quarterly, Summer 98, Vol. 28, Issue 3 Holzer, Jan: Politický systém Ruska: Hledání státu. Centrum pro studium demokracie a kultury, Brno 2001.Holzer, Jan: "Jasný výsledek versus nejasná perspektiva. Ruské prezidentské volby 2000", Středoevropské politické studie, 2/2000 Holzer, Jan: "Proprezidentská strana - modelový typ ruské stranické soustavy?", Středoevropské politické studie, 4/2000 Kaminsky, Elijah Ben-Zion: "On the comparison of presidential and parliamentary governments", Presidential Studies Quarterly, Spring 97, Vol. 27, Issue 2 Klokočka, Vladimír: Ústavní systémy evropských států, Praha 1996 Linz, J. J.: "The perils of presidentialism", The Journal of Democracy, 1/1990 Mainwarning, Scott: "Presidentialism, multipartism, and democracy. The difficult combination", Comparative Political Studies, Jul. 1993, Vol. 26, Issue 2 Metcalf, Lee Kendall: "Measuring presidential power", Comparative Political Studies, Jun. 2000, Vol. 33, Issue 5 Sartori, Giovanni: Srovnávací ústavní inženýrství. Zkoumání struktur, podnětů a výsledků, Praha 2001 Shugart, M. S., Carey, J. M.: Presidents and assemblies: Constitutional design and electoral dynamics, Cambridge University Press 1992 Další literatura bude upřesněna na přednáškách (či zpřístupněna na adrese deGaulle@centrum.cz, heslo je známo účastníkům kursu).

Požadavky

Zkouška je písemná, kvalifikací ke zkoušce je odevzdání recenze v rozsahu 5 normostran na vybranou odbornou studii zaměřenou na postavení prezidenta v politickém systému - na nějakou jinou, než je v okruhu povinné literatury. 

Garant

PhDr. Josef Mlejnek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Josef Mlejnek, Ph.D.