Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace Marxe ve 20. století (JPM261)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPM261 - Interpretace Marxe ve 20. století, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Nabídnout studentům možnost podobnějšího seznámení se s kritickým hodnocením jednoho z výrazných témat politického myšlení ve 20. století.

Sylabus

Přednášky se budou věnovat třem následujícím tematickým okruhům:1) Otevřená kritika, v níž je Marxovo myšlení chápané jako objekt naprostého odmítnutí (Karl Popper, Talcott Parsons)2) Postoj selektivní adaptace, postoj, v němž je Marxovo myšlení v částečné podobě využito jako analytický nástroj. Typickými zastánci takového postoje jsou např. Max Weber, Karl Mannheim či Joseph Schumpeter a dokonce i Hannah Arendtová.3) Postoj reinterpretace, který je charakteristický pro generace ftzv. frankfurtské školy a tzv. neomarxismus (L.Althusser). 

Literatura

Povinná literatura:Karel Marx: Ekonomicko-filosofické rukopisK. R. Popper: Otevřená společnost a její nepřátelé II., Praha1994J. P. Sartre: Marxismus a existencialismus.  Praha 1966Walter Benjamin: Umělecké dílo ve věku jeho technické reprodukovatelnosti. Praha, Oykoymenh 2013.Friedrich Nietzsche: Mimo dobro a zlo.Peter Reichel: Svůdný klam Třetí říše. Praha, Argo 2004. Doporučená literatura: Hannah Arendtová: Původ totalitarismu. Praha 1996.Ralf Dahrendorf: Moderný sociálny konflikt. Bratislava 1991.

Požadavky

Během kurzu musí studenti vypracovat písemnou práci, kterou musí předložit ke kontrole v temrínu, který bude stanoven na prvním semináři v semestru.

Garant

doc. PhDr. Jan P. Kučera