Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Totalitarismus a literatura (JPM279)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPM279 - Totalitarismus a literatura, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je přispět k lepšímu pochopení fenoménu totalitarismu, který je běžnými metodami sociálních věd jen obtížně uchopitelný.Abych předešel zmatkům s rozvrhem (sudý a lichý týden apod.), uvádím konkrétní harmonogram kursu:1. hodina 18. 2. 2015 od 11:00 - úvodní hodina, upřesnění obsahu kursu.Dále bude kurs pokračovat ve čtrnáctidenním rytmu, to jest jednou za 14 dní "dvouhodinovka" (od 11:00 do 14:00, samozřejmě, s přestávkou). První blok (pozor, první blok začíná už po týdnu) bude 25. 2. 2015, další termíny výuky jsou 11. 3., 25. 3., 8. 4., 22. 4. a 6. 5.Čili půjde o 6 dvouhodinových bloků plus jednu hodinu na úvod první týden.

Sylabus

1) Dystopian novels.2) Socialist realism.3) The reality of socialism.

Literatura

1) Dystopian novels, for example: George Orwell: 1984, Aldous Huxley: Brave New World, Jevgenij Zamjatin: My, Andrej Platonov: Čevengur. 2) Socialist realism, for example: N. A. Ostrovskij: Jak se kalila ocel, Maxim Gorkij: Matka, N. F. Pogodin: Kremelský orloj, Pavel Kohout: Dobrá píseň, Jan Otčenášek: Občan Brych, Antonín Zápotocký and his novels. 3) The reality of socialism - repressions, trials, ordinary life in totalitarian communist regimes, for example: Alexandr Solženicyn: Souostroví Gulag, Jeden den Ivana Děnisoviče, Gustav Herling-Grudziński: Jiný svět, Karel Pecka: Motáky nezvěstnému, Arthur Koestler: Tma o polednách, Kang Čchol-hwan, Pierre Rigoulot: Pchjongjangská akvária.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu: prezentace na hodině (zpracování vybraného díla) či odevzdání seminární práce (recenze) na zvolené téma, úspěch u závěrečného testu, který shrne probíranou látku.

Garant

PhDr. Josef Mlejnek, Ph.D.