Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teória a prax diplomacie (JPM529)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPM529 - Teória a prax diplomacie, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Témy prednášok:1. Charakter súčasnej diplomacie.Termín diplomacia a jeho významy v rámci medzinárodných vzťahov. Diplomacia a zahraničná politika. Diplomatický zbor, diplomatická listina, diplomatická služba, diplomatické výsady a imunity, diplomatický protokol, diplomatické styky.2. Diplomatické inštitúcie.Orgány štátu pre zahraničné styky, ich delenie a stručná charakteristika. Diplomatická misia, stála misia a osobitná misia.3. Bilaterálna diplomacia.Definícia pojmu. Funkcie diplomatickej misie podľa Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch a ich aplikácia v súčasnej praxi. Vplyv európskej integrácie na bilaterálnu diplomaciu.4. Hospodárska diplomacia.Definícia pojmu. Inštitúcie (subjekty realizácie) hospodárskej diplomacie. Obchodný atašé a jeho postavenie v rámci diplomatickej misie. Modely riadenia hospodárskej diplomacie štátu. Funkcie a úlohy hospodárskej diplomacie v súčasnej praxi.5. Kultúrna diplomacia.Definícia pojmu. Ciele a význam kultúrnej diplomacie v praxi. Inštitúcie (subjekty realizácie) kultúrnej diplomacie. Kultúrne inštitúty a ich postavenie ako inštitúcií kultúrnej diplomacie. Funkcie a úlohy kultúrnej diplomacie v súčasnej praxi.6. Vojenská diplomacia.Definícia pojmu. Inštitúcie (subjekty realizácie) vojenskej diplomacie. Vojenskí diplomati a ich postavenie v rámci diplomatickej misie. Funkcie a úlohy vojenskej diplomacie v súčasnej praxi.7. Verejná diplomacia.Definícia pojmu a mechanizmus pôsobenia. Aktéri verejnej diplomacie. Vzťah k propagande a public relations.8. Multilaterálna diplomacia.Definícia. Príčiny (faktory) rozvoja multilaterálnej diplomacie v moderných dejinách. Orgány štátu pre multilaterálnu diplomaciu. Stále misie pri medzinárodných organizáciách a ich úlohy. Diplomacia EÚ a postavenie delegácií EÚ.9. Summitová diplomacia.Definícia pojmu. Základné typy summitov. Hlavné výhody a nevýhody summitovej diplomacie.10. Diplomatické komunikačné kanály medzi štátmi.Orgány, prostredníctvom ktorých štáty môžu spolu komunikovať "štandardne", v podmienkach prerušených diplomatických stykov a v prípade neexistencie diplomatických stykov medzi nimi. Stále misie, konzulárne úrady, záujmové sekcie a styčné úrady.11. Diplomatická korešpondencia.Interná a externá diplomatická korešpondencia. Formálne náležitosti diplomatických nót. Formálna, verbálna, cirkulárna, kolektívna a identická nóta, kabinetný list, poverovacie a odvolacie listiny.

Literatura

Odporúčaná základná literatúra:PAJTINKA, E.: Slovník diplomacie. Pamiko, Bratislava 2013.Vyhláška ministra zahraničných vecí ČSSR č. 157/1964 Zb (Viedenský dohovor o diplomatických stykoch).Vyhláška ministra zahraničných vecí ČSSR č. 32/1969 Zb (Viedenský dohovor o konzulárnych stykoch).Odporúčaná doplňujúca literatúra:BERRIDGE, G. R. - JAMES, A.: A Dictionary of Diplomacy. Palgrave, New York 2001.BRANDT, E. - BUCK, Ch. (Eds.): Auswärtiges Amt. Diplomatie als Beruf. 4. Auflage. VS Verlag für Sozialwissenschaften, Wiesbaden 2005.DUNN, D. H.: Diplomacy at the Highest Level. MacMillan Press, London 1998.HUBINGER, V.: Encyklopedie diplomacie. NakladatelstvíLibri, 2006.MELISSEN, J. (Ed.): The New Public Diplomacy. Soft Power in International Relations. Palgrave, London 2007.PAJTINKA, E. - ROSPUTINSKÝ, P. (Eds.): Diplomacia v ére globalizácie. Zborník z konferencie k 50. výročiu prijatia Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, Banská Bystrica 2011.PANCRACIO, J.-P.: Dictionnaire de la diplomatie. Dalloz, Paris 2007.PETERKOVÁ, J.: Veřejná diplomacie. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň 2008.RANA, K. S.: Bilateral Diplomacy. DiploHandbooks, Geneva, 2007.TOMALOVÁ, E.: Kulturní diplomacie. Francouzská zkušenost. Ústav mezinárodních vztahů, Praha 2008.TÓTH, Ľ. - HORVÁTHOVÁ, K.: Hospodárska diplomacia. Bilaterálne vzťahy. FMV EU, Bratislava 2006.

Požadavky

Podmienky na úspešné absolvovanie kurzu a pridelenie kreditov: 1. Účasť na minimálne 2 celých prednáškových blokoch (účasť sa dokladá vlastnoručným podpisom na prezenčnej listine)   2. Úspešné absolvovanie záverečnej skúšky   Hodnotenie záverečnej skúšky (stupnica): 100%- 90% - známka: 1 89% - 80% - známka: 2 79% - 70% - známka: 3 69% - 0% - neabsolvoval

Garant

PhDr. Erik Pajtinka, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Erik Pajtinka, Ph.D.