Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výběrový seminář: Národ a nacionalismus (JPM547)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPM547 - Výběrový seminář: Národ a nacionalismus, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílkem semináře je: 1. ověřit si problémy s aplikovatelností teorie na konkrétní spoldečenskou realitu, 2. získat hlubší pochopení pro specifiku jednotlivých národů na základě znalosti základních údajů o jejich vývoji a také znalosti jejich koncepce vlastních národních dějin, 3. poskytnout inspiraci pro případnoju vlastní výzkumnou práci   

Sylabus

Základní témata:1.      Od slova k pojmu: národ a nacionalismus v hlavních evropských jazycích od středověku k dnešku.     Diskuse o národě jako součást politického zápasu od 19. století do 2. světové války (E. Renan, O. Bauer, F. Meinecke)2.      Od národu k nacionalismu (C. J. Hayes, H. Kohní). Mezi modernismem a subjektivismem v 50.- 60. letech 20. století (K. W. Deutsch, E. Lemberg, E. Kedourie)3.      Nová vlna zájmu v osmdesátých letech  (E. Gellner, J. Breuilly, A. Smith) a spor o možnosti marxistického výkladu (B. Anderson, T. Nairn, E. Hobsbawm, M. Hroch)4.      Konstruktivismus, postmodernismus, etnosympolismus5.     Typologie formování moderních národů v Evropě. Státnjí národy. Zápas o národní sjednocení (Němci, Italové)6.     Národní hnutí v habsburké monarchii7.     Specifika formování národa na Balkáně8.     Emancipačníí hnutí neslovanských a slovanských národů v carském Rusku9.     Národní hnutí v západní Evropě10.   Hledání integračních a desintegračních faktorů národní mobilizace11.   Politické dopady kontroverzních konceptů národních dějin 

Literatura

Povinná literatura: M. Hroch (ed.) (2003). Pohledy na národ a nacionalismus. Čítanka textů. Sociologické nakladatelství SLON (vybrané a doporučené kapitoly).M. Hroch (2009). Národy nejsou dílem náhody. Socilogické nakladateství SLON.M. Řezník (2003). Formování moderního národa (Evropské "dlouhé" 19. století). Triton, edice Dějiny do kapsy, 14. Doporučená literatura:M. Hroch (1999). V národním zájmu. Knižnice Dějin a současnosti.M. Hroch (1999). Na prahu národní existence. Mladá fronta.Další doporučená četba bude doplněna v rámci konrétních přednášených tematických okruhů. 

Požadavky

Základní podmínkou pro uzavření kurzu je účast na přednáškách a diskuzích. Závěrečná zkouška by pak měla být spíše ověřením poznatků z vlastní četby a účasti na práci semináře.

Garant

prof. PhDr. Miroslav Hroch, DrSc.