Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světový regionalismus (JPM641)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JPM641 - Světový regionalismus, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je seznámení studentů s problematikou regionalismu a regionalizace v odlišných geopolitických etapách (včetně počátků a vln politického a ekonomického regionalismu) i současného vývoje regionalismu a regionalizace se zaměřením na mimoevropské oblasti. 

Sylabus

A) Teoreticko-historický blok Definice a terminologieVlny politického a ekonomického regionalismu ve světěAnalyzovány jsou smíšené výsledky ekonomických, bezpečnostních i multifunkčních integračních uskupení v průběhu jednotlivých vln regionalismu.Teorie regionalismu (příčiny a důvody regionalismu)Představeny jsou systémové teorie, teorie regionální závislosti a domestic level theories. V teoretické rovině ja vymezen vliv regionálního (případně ex-regionálního hegemona) a zásadní vnitropolitické factory ovlivňující regionalismus a otázka vynuceného regionalismu. Za prvé factor rozpadu státních institucí. Dále je věnována pozornost tomu, proč je demokracie podmínka zbytná v mimo-evropském prostoru.Typologie integračních uskupení (geografický a funkční aspekt)Regionalimus v předmoderním a postmoderním světě ve 21.stoletíJe adekvátní národní, regionální či globální úroveň pro řešení klíčových problémů? Analyzován je vztah mezi regionalismem a globalizací na straně jedné a regionalismem a suverenitou na straně druhé. Dále jsou definovány jednotlivé příklady dle konkrétních integračních uskupení.Geografie formálních a neformálních měnových unií.Analyzovány jsou praktické příklady formálních i neformálních měnových unií, jejich praktické fungování i role regioonálního hegemona. Kriticky jsou analyzovány i plány na vytvoření nových měnových unií.Vliv kulturně-civilizačních faktorů na regionální uskupení B) Aplikovaný blok Regionální a sub-regionální integrace v oblasti post-sovětského prostoruAnalyzovány jsou integrační procesy v oblasti post-sovětského prostoru a zóny vlivu geopolitických mocností.Regionální a sub-regionální integrace v AmericeAnalyzován je vliv vytvoření severo-americké zóny volného obchodu na rostoucí regionální spolupráci v asijsko-pacifické oblasti. Pozornost je věnována i regionální spolupráci a hegemonům v jižní části kontinentu a Karibiku.Regionální a sub-regionální integrace v AsiiAnalyzována je proměna leadera procesu regionální integrace po asijské finanční krizi v 90.letech i role Číny jako regionálního hegemona a "motoru" regionální integrace. Nachází se Asie stále ve "Studené válce"?Regionální a sub-regionální integrace v AfriceAnalyzován je vliv panafrikanismu na regionalismus v Africe coby unikátní aspekt integrace tohoto kontinentu. Pozornost je věnována i ambicím hegemonů v jednotlivých regionech i vliv human security na regionální spoplupráci v regionu.Regionální uskupení a sub-regionální v Austrálii a PacifikuAnalyzováno je role a postavení Austrálie mezi Západem a Východní Asií a rostoucí orientace Austrálie na Čínu a ASEAN v oblasti ekonomické a NATO v oblasti bezpečnostně-politické. Pozornost je věnována i často opomíjené oblasti pacifických ostrovů.Závěrečná evalauce

Literatura

Required literature:Bach, D. (1999). The Revival of Regional Integration inAfrica.  Documentos de Trabalho n. 56. CEsC.De Blij, P.Muller. (2010). Geography: Realms, Regions and Concepts (14th edition). John Wiley and Sons. Nex York.Farrel, M., Hettne, B. and L. van Langenhove (2005): Global Politics of Regionalism: Theory and Practice . London: Pluto Press.Fawcett, L. (2005). Regionalism in World Politics: Past and Present.Friedberg, A.L. (1993-1994). Ripe for Rivalry: Prospect for Peace in Multipolar Asia. International Security.Mansfield, E.D., Milner, H.V. (1999). The New Wafe of Regionalism. In International Organization.Rostow, W.W. (2005). The Coming Age of Regionalism A "Metaphor" for our Time?Walton, N., Zielonka, J. (2013). The New Political Geography of Europe. European Council on Foreign Relations.http://www.ecfr.eu/page/-/ECFR72_POLICY_REPORT_AW.pdf Recommended literature:Brzezinski, Z. (2012): Strategic Vision: America and the Crisis of Global Power. New York: Basic Books. 224 pp. ISBN: 046502954X.Carmody, P. (2011) The New Scramble for Africa. Cambridge: Polity Press. 240 pp. ISBN: 9780745647845. Chapter 1,2.Clapham, C. (2000). Failed States and Non-States in the Modern International Order. Paper Presented at the Conference Failed States III: Globalization and The Failed State.Florence, Italy April 7-10. 2000. [citováno 2009-5-11.]available at:http://www.comm.ucsb.edu/research/mstohl/failed_states/2000/papers/clapham.htmlCohen, S. (2008). Geopolitics: The Geography of International Relations. Rowman & Littlefield Publishers. 470 pp. ISBN: 074255676X.De Blij, H. (2010). The Power of Place. Geography, Destiny, and Globalization´s Rough Landscape. Oxford: Oxford University Press.- Chapter 2. The Imperial Legacy of Language- Chapter 3. The Fateful Geography of ReligionGlassner, M. I.(1996): Political geography (second edition), John Wiley, New York.Huntington, S. P. (1997): The Clash of Civilizations and the Remarking of World Order. London: Touchstone Books.Kaplan, R.D. (2012). The Revenge of Geography: What the Map Tells Us About Coming Conflicts and the Battle Against Fate. New York: Ramson House. 224 pp. ISBN: 046502954X.Kaplan, R.D. (2009). The Revenge of Geography.http://www.colorado.edu/geography/class_homepages/geog_4712_sum09/materials/Kaplan%202009%20Revenge%20of%20Geography.pdfKaplan, R. D. (2011). Monsoon: The Indian Ocean and the Future of American Power. Random House. 384 pp. Chapter 15.Nye, Joseph S. (2011). Future of Power. New York: Public Affairs. 320 pp. ISBN: 1610390695.

Garant

Mgr. Martin Riegl, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Riegl, Ph.D.