Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny sociologie I (JSB007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JSB007 - Dějiny sociologie I, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Osnova kurzu (základní):Historický a intelektuální kontext vzniku sociologieAuguste Comte a  Herbert Spencer.Karel Marx:      Historický a intelektuální kontext díla, Teorie odcizení,      Historický materialismus, Teorie sociální změny.      Teorie tříd. Teorie kapitalistické společnosti.Obecná charakteristika sociologie druhé poloviny 19. století.Émile Durkheim:     Intelektuální kontext díla, Sociologie jako empirická věda o sociálních faktech.     Společnost jako sociální fakt a kolektivní vědomí.     Sebevražda a anomie. Dělba práce a solidarita. Sociologie náboženství. Povinná literatura:a) K přednáškám:Keller, J. Dějiny klasické sociologie, SLON 2005. Kapitoly 2-4, 5.3, 5.4, 6. b) K seminářům: (tyto texty jsou k dispozici v intranetu v systému "Moodles").Alexis de Tocqueville: demokracie v Americe II, str. 73-84.Edmund Burke: Úvahu o revoluci ve Francii, str. 58-70.Herbert Spencer: Základy sociologie, str. 445-463.Karel Marx, Bedřich Engels: Komunistický manifest. Ěmile Durkheim, Společenská dělba práce, str. 217-238.Doporučená literatura:Petrusek, M. a kol. (2011). Dějiny  sociologie. Praha: Grada, kap. 1-3,5,6,8.R.H. Popkin, A. Stroll, Filosofie pro každého, Praha, Ivo Železný 2000, zejména str. 53-57, 94-125, 282-295.  

Garant

doc. PhDr. Jadwiga Šanderová, CSc.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Markéta BlažejovskáMgr. Jiří BurešKarel HlaváčekMgr. Michal KotíkMgr. Hana MärzováMgr. Tomáš Samecdoc. PhDr. Jadwiga Šanderová, CSc.Mgr. Martin Volek