Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika jako společen. praxe (JSB027)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JSB027 - Sociální politika jako společen. praxe, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování kurzu student:- Se orientuje v systému sociálního zabezpečení v ČR,- Má základní teoretické znalosti o problémech, kterými se zabývá sociální politika,- Má základní zkušenost s analýzou sociálně-politického problému,- Má zkušenost s týmovou prací, - Má zkušenost s prezentací výsledků své práce.

Sylabus

Název předmětu: Sociální politika jako společenská praxe                      ZSČíslo předmětu: JSB027Přednášející: Mgr. Miriam Kotrusová, Ph.DPočet kreditů: 6Rozsah výuky: 2/1Ukončení: ZKPodmínky pro zápis: Absolvování předmětu JSB026 Úvod do sociální politikySplnění studijních povinností:Závěrečné hodnocení bude podmíněno aktivní účasti na seminářích a splněním 2 podmínek:1. odevzdáním seminární práce analyzující nějakou sociálně-politickou událost (v ČR, EU) nebo nějaký sociálně-politický koncept, resp. teorii, nebo část sociální politiky v délce 15-20 stran. Tato podmínka se považuje za splněnou, pokud student(ka) obdržel(a) hodnocení seminární práce alespoň 15 bodů. Seminární práce bude zaslána na 2 mailové adresy: kotrusov@fsv.cuni.cz; kotrusov.fsvcuni@analysis.urkund.com.2. napsáním závěrečného testu z předmětu Sociální politika jako společenská praxe vycházející z prostudování povinné literatury a podkladů prezentovaných na seminářích. Minimální počet bodů pro to, aby byla tato podmínka považována za splněnou, je 15 bodů.Semináře: Vyžaduje se povinná účast na semináři (1 absence se připouští) a plnění předem zadaných úkolů spojených s tématem daného semináře. Datum seminářů a jejich témata budou vyhlášeny na začátku semestru. Studenti budou rozděleni do 4 skupin, z nichž každá bude plnit předem zadaný úkol.  2 skupiny si připraví prezentaci na zadaný text v trvání max. 15 min., cca 5-7 slidů. Jeden text bude v anglickém jazyce. (Vyžaduje se také kritické zamyšlení, příp. otázky). Další skupina (3.) si připraví minimálně 5 provokativních otázek a bude také vést a organizovat diskusi. Poslední skupina bude mít za úkol napsat krátkou esej (3-5 stran) na téma probírané na semináři. Všichni členové skupiny mají možnost konzultovat vzniklé problémy s vedoucí, resp. vedoucím semináře. V případě, že v kurzu zůstane čas, je možné uspořádat seminář, který nabídne možnost zvýšit si dosažené bodové hodnocení (+ 5 bodů) prostřednictvím přípravy a vedení debaty nad aktuálními problémy české sociální politiky.Hodnocení seminářů:

Literatura

KENNETH, P. eds: A Handbook of Comparative Social Policy. EE, 2004, pp. 341-354KREBS, V. a kol.: Sociální politika. Wolters Kluwer, Praha, 2010, 544 str., kapitoly: 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16MAREŠ, P. Sociologie nerovnosti a chudoby. Slon, Praha, 1999, str. 212, str. 42-97, 109-200ORENSTEIN,M. The Political Success of Neo-liberalism in the Czech Republic. 1994 http://www.cerge.cuni.cz/pdf/wp/Wp68.pdfTOMEŠ, I.: Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. Portál, Praha, 2010, 440 str., kapitoly 16, 17, 18, 19,  Literatura probíraná na seminářích 

Požadavky

Závěrečné hodnocení bude podmíněno aktivní účasti na seminářích a splněním 2 podmínek:1. odevzdáním seminární práce analyzující nějakou sociálně-politickou událost (v ČR, EU) nebo nějaký sociálně-politický koncept, resp. teorii v délce 15-20 stran. Tato podmínka se považuje za splněnou, pokud student(ka) obdržel(a) hodnocení seminární práce alespoň 15 bodů. Seminární práce bude zaslána na 2 mailové adresy: kotrusov@fsv.cuni.cz; kotrusov.fsvcuni@analysis.urkund.com.2. napsáním závěrečného testu z předmětu Sociální politika jako společenská praxe vycházející z prostudování povinné literatury a podkladů prezentovaných na seminářích. Minimální počet bodů pro to, aby byla tato podmínka považována za splněnou, je 15 bodů. Semináře: Vyžaduje se povinná účast na semináři (1 absence se připouští) a plnění předem zadaných úkolů spojených s tématem daného semináře. Datum seminářů a témata budou vyhlášeny na začátku semestru. Studenti budou rozděleni do 4 skupin, z nichž každá bude plnit předem zadaný úkol. 2 skupiny si připraví prezentaci na zadaný text v trvání max. 15 min., cca 5-7 slidů. Jeden z textů bude v anglickém jazyce. (Vyžaduje se také kritické zamyšlení, příp. otázky). Další skupina si připraví minim. 5 provokativních otázek pro celou semináíní skupinu a budou také vést a organizovat diskusi. Poslední skupina napíše společnou esej na téma semináře. Všichni členové seminářní skupiny mají možnost konzultovat vzniklé problémy s vedoucí, resp. vedoucím semináře.

Garant

Mgr. Miriam Kotrusová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Karolína DobiášováMgr. Miriam Kotrusová, Ph.D.