Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy logiky a matematiky (JSB035)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JSB035 - Základy logiky a matematiky, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Uvedení do formální a neformální logiky.

Sylabus

Kurz zaměřený na osvojení důležitých pojmů, znalostí a dovedností moderní symbolické logiky a základů argumentace. Jde o získání dovednosti tvořit a číst symbolické výrazy a dále s nimi pracovat; rozumět pojmům struktura, předpoklad, definice, vyplývání, argument.Hlavní témata: symboly a jejich význam jazyk predikátové logiky analytické stromy nebo přirozená dedukce jako syntaktická metoda struktury, modely a splňování tautologie a kontradikce vyplývání a nezávislost konzistence a nekonzistence, teorie definice postupy rozhodování v predikátové logice příklady relace, uspořádání a zobrazení, isomorfismus grafy analýza argumentace kritické myšlení chyby v argumentaciPovinná literatura:Schopenhauer, A.: Eristická dialektika. Copi, I. M., Cohen, C.: Introduction to Logic, 12. vydání. Pearson-Prentice Hall 2005. (str. 307 až 439)Doporučená literatura:Howson, C.: Logic with Trees. Routledge, 1997. Butterworth, J., Thwaites, G.: Thinking Skills. Cambridge University Press, 2005.Jauris, M., Berka, K.: Logika. SPN, Praha 1978. Švejdar, V.: Logika, neúplnost, složitost a nutnost. Kapitoly 1.1 a 3.1 (str. 13 až 21 a 137 až 156). Academia, Praha 2002. Tarski, A.: Úvod do logiky. Academia, Praha 1969. Carroll, L.: Symbolic Logic and the Game of Logic. Dover Pubns, 1958. + zbývající části knihy Introduction to Logic z povinné literatury.

Literatura

Povinná:Schopenhauer, A.: Eristická dialektika.Doporučená:Copi, I. M., Cohen, C.: Introduction to Logic, 12. vydání. Pearson-Prentice Hall 2005.Howson, C.: Logic with Trees. Routledge 1997.Jauris, M., Berka, K.: Logika. SPN, Praha 1978.Švejdar, V.: Logika, neúplnost, složitost a nutnost. Kapitoly 1.1 a 3.1 (str. 13 až 21 a 137 až 156). Academia, Praha 2002.Tarski, A.: Úvod do logiky. Academia, Praha 1969. Bell, J., Machover, M.: A Course in Mathematical Logic. North-Holland, 1977.Carroll, L.: Symbolic Logic and the Game of Logic. Dover Pubns, 1958.

Požadavky

Pro získání atestace je třeba úspěšně napsat písemku.

Garant

prof. RNDr. Jan Hendl, CSc.