Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář zprostředkujících technik sociologického výzkumu II (JSM100)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JSM100 - Seminář zprostředkujících technik sociologického výzkumu II, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je kromě seznámení se s konkrétní výzkumnou technikou také:- Seznámení se s obecným postupem při vývoji a testování technik výzkumu. Metodologická diskuze problémů a omezení. - Řízená práce v týmu, dělba rolí, využívání kolaborativních on-line nástrojů, včetně diskuse.

Sylabus

Studenti se v rámci semináře jednak samozřejmě detailně seznámí s výzkumnou technikou a se základní i odbornou literaturou k tématu. Těžiště ovšem bude ležet v praktické části, ve které budou realizovány dílčí studie, budou diskutovány možnosti dané techniky, způsoby její verifikace (či falzifikace).V rámci semináře je každý rok vybrána jedna nebo dvě metody či techniky sociologického výzkumu, které nepatří mezi standardní výbavu sociologa. Z tohoto pohledu je možné kurz absolvovat vícekrát.Letní semestr 2013/2014 bude věnován photo elicitačním technikám (photo interviewing). V dalších letech pak jiné techniky a metody, např. Shopping list experiments,  Thematic apperception test atp. Photo elicitační výzkum jako výzkumná metoda má v sociálních vědách více než padesátiletou tradici, využila jej řada výzkumníků napříč disciplínami. Přesto jde o techniku velmi okrajovou, mimo pozornost hlavního proudu, existují výrazné pochybnosti o její validitě.  Náplň semináře:V úvodu semestru budou studenti seznámeni se samotnou metodou rozšířenou o sérii obecně metodologických přednášek (teorie sociálních reprezentací, teorie konceptuálních prostorů, k metodologické povaze teoretických pojmů). V jeho prostřední části proběhne detailnější diskuse problematiky, studenti budou připravovat vlastní rozšiřující podklady. Třetí část semestru se pak bude orientovat na přípravu vlastního experimentu, jeho realizaci dokumentaci a diskusi.Po dohodě se studenty budu jednat o přednášku výzkumníků z oblasti výzkumu trhu a psychiatrie.  

Literatura

Povinnosti:Aktivní účast na semináříchSamostatná rešeršní práce (zmapovat "nový" text v oblasti výzkumu včetně detailního souhrnu).Příprava a realizace výzkumu ve vlastním designu (skupinová práce), včetně písemné a vizuální dokumentace.Účast na experimentu u jiných experimentů v roli pozorovatele, poskytnutí zpětné vazby. Výchozí text:Buchtík, Martin;Koncept modelů v sociálně vědním výzkum (pracovní verze bude k dispozici pro účastníky semináře). Literatura k photo elicitačním technikám:Heisley, Deborah D, and Sidney J Levy. 1991. "Autodriving: a photoelicitation technique." Journal of Consumer Research 257-272.+ bude doplněno   Literatura obecně metodologické zarámování: BENUSKOVA, Ľubica. (2005) Kde sa jazyk stretava s vedomim. In: Rybar J, Kvasnicka V, Farkas I (eds) Jazyk a kognicia. Kalligram, Bratislava, pp. 235-261. ISBN 80-7149-716-9.CARNAP, Rudolf. (1968) Problémy jazyka vědy : (výbor prací Rudolfa Carnapa). Praha : Svoboda,GARDENFORS, P.; WARGLIEN, M. (2006) Cooperation, Conceptual Spaces and the Evolution of Semantics. In P. Vogt and et al., editors, Symbol Grounding and Beyond: Proceedings of the Third International Workshop on the Emergence and Evolution of Linguistic Communication, pages 16--30.GARDENFORS, Peter (2004). Conceptual spaces as a framework for knowledge representation. Mind and Matter 2 (2):9-27.Latour, B. (1993). We have never been modern. Harvard: Harvard University Press.Latour, B. (2005). Reassembling the Social: An Introduction to Actor-Network-Theory. Oxford University Press.MARKOVÁ, Ivana. (2007). Dialogičnost a sociální reprezentace: dynamika mysli. Praha: Academia.

Garant

PhDr. Martin Buchtík