Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika v perspektivě životního cyklu (JSM516)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JSM516 - Sociální politika v perspektivě životního cyklu, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

 Cílem kurzu je umožnit pohled na sociální politiku z perspektivy jednotlivého člověka. Každý jedinec během svého života prochází jednotlivými etapami a dostává se do různých životních situací, v nichž mu hrozí výskyt předvídatelných i nepředvídatelných sociálních událostí, na jejichž řešení (prevence, zmírňování důsledků a náprava) se sociální politika zaměřuje. Jedná se o období předproduktivní (důraz bude kladen především na děti a funkční, resp. disfunkční rodinu, podporu rodinám s dětmi ve formě peněžních dávek nebo sociálních služeb), období produktivní (ekonomická aktivita, účast na trhu práce a politika zaměstnanosti, problematika gender), období poproduktivní (stáří a důchodová politika, sociální služby). Zároveň bude životní cyklus nahlížen z pohledu sociálního státu (jeho typů) s cílem poukázat na existující přístupy, které se mohou lišit v závislosti na obecnějších faktorech (tradice sociální politiky, hodnoty, politická kultura). V rámci přednášek, příp. seminářů je plánována účast několika odborníků z praxe, kteří se přímo zabývají praktickým řešením různých sociálně-politických problémů nebo odborníků (výzkumníků) na danou oblast.  

Literatura

A Life-Course Approach to Social Policy Analysis. A Proposed Framework. Discussion Paper, Policy Research Initiative, 2004 Bovenberg, L. A. The Life-course Perspective and Social Policies: An Overview of the Issues, CESifo Economic Studies, Vol. 54, 4/2008, 593-641 The Olivia Framework: Concepts that support integrated finely-grained policy analysis. Integrating life-course perspectives to policy analysis, OECD seminar on life risks, life course and social policy, in Paris on May 31 and June 1, 2007 Hutchison, E.D. Dimensions of Human Behavior: The Changing Life Course, London: SAGE Publication, Inc., 2011, 1. kapitola  Ageing and Employment Policies. Live Longer, Work Longer. Paris: OECD, 2006. 146 s. ISBN-92-64-035877Sirovátka, T., Hora, O.: Rodina, děti a zaměstnání v české společnosti. František Šalé - Albert, 2008 Kotrusová, M., Dobiášová, K. Česká republika na rozcestí mezi domácí a institucionální péčí o seniory, Fórum sociální politiky, 2012, roč. 6, č. 6. Kotrusová, M., Janečková, H., Angelovská, A., Dobiášová, K. Potřeba sociálně-zdravotních služeb pro seniory v Praze. Reflexe současného stavu , Zdravotnictví v České republice, 2012, sv. 10, číslo 2 Castles, F. G. Et al. The Oxford Handbook of the Welfare State, New York: Oxford University Press, 2010 Doing Better for Families, OECD 2011

Garant

Mgr. Miriam Kotrusová, Ph.D.Mgr. Karolína Dobiášová

Vyučující

Mgr. Karolína DobiášováMgr. Miriam Kotrusová, Ph.D.