Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní věda (JSM524)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JSM524 - Správní věda, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je seznámit posluchače se základními problémy organizace a fungování veřejné správy, včetně základních a teoretických východisek moderního evropského konceptu územní samosprávy. Zvláštní pozornost je věnována problematice reforem veřejné správy a jejich zasazení do historického, evropského, teoretického kontextu. Kurs je zároveň koncipován jako základní výklad teorie veřejné správy a administrativních disciplin obecně. Cílem předmětu je uplatnit jak teoretická správně-právní východiska, tak uplatnit aspekty praktického využití absolventů magisterského programu.

Sylabus

1. Název studijního předmětu: SPRÁVNÍ VĚDA3. Typ studijního předmětuPovinný.4. Rozsah studijního předmětu10 hodin přenášek za semestr 5. Harmonogram výuky předmětuVýuka se uskuteční ve dvou blocích po 4 hodinách, jeden blok po 2 hodinách6. Počet kreditů: 67. Ukončení: Zk8. Základní charakteristika kurzu Předmět se zabývá problematikou organizace veřejné správy, dále se věnuje vybraným technikám a procedurám veřejné správy a problematice reforem veřejné správy. Předmět zároveň informuje o základních předpokladech fungování jednotlivých oblastí veřejné správy - zejména se zaměřuje na bližší výklad pojmů a na systému státní správy, její organizace, obsahu a předpokladů územní samosprávy a jejich reforem, problematikou profesionální a zájmové samosprávy. Vymezuje historický kontext veřejné správy včetně samosprávy, vysvětluje teoretická východiska moderního evropského konceptu veřejné s právy a územní samosprávy. Dále vymezuje vztahy mezi veřejnou správou a veřejností.9. Cíle kurzuCílem kursu je seznámit posluchače se základními problémy organizace a fungování veřejné správy, včetně základních a teoretických východisek moderního evropského konceptu územní samosprávy. Zvláštní pozornost je věnována problematice reforem veřejné správy a jejich zasazení do historického, evropského, teoretického kontextu. Kurs je zároveň koncipován jako základní výklad teorie veřejné správy a administrativních disciplin obecně. Cílem předmětu je uplatnit jak teoretická správně-právní východiska, tak uplatnit aspekty praktického využití absolventů magisterského programu.10. Základní literaturaHendrych, D. Správní věda: teorie veřejné správy. Praha : ASPI, 2003. Vidláková, O., Pomahač, R. Veřejná správa. Praha : C.H.Beck, 2002.Hendrych, D. Správní právo: obecná část. Praha : C.H.Beck, 2003.11. Doporučená literaturaDahl, R. O demokracii. : průvodce pro občany. Praha : Portál, 2001.12. Okruhy témat (podrobně)K pojmu správy; klasifikace správy ve smyslu materiálním a formálním; správa veřejná a soukromá; veřejná správa v evropském historickém kontextu.Základní úkoly veřejné správy, jejich pojetí a obsah; transformace veřejných úkolů do organizační struktury veřejné správy; oponentura veřejných úkolů; privatizace veřejných úkolů.Správní věda, její předmět a metody; správní politika.Organizace veřejné správy; struktury a organizace veřejné správy v ČR; veřejná správa a veřejnost; ?dobrá správa".Základní pojmy veřejné správy; etatizace, deetatizace; centralizace, decentralizace; koncentrace, dekoncentrace; praktická implementace veřejnosprávních politik.Organizační výstavba veřejné správy; organizační principy a modely; subjekty veřejné správy; vykonavatelé veřejné správy; státní správa, samospráva; vztahy mezi státní správou, mocí zákonodárnou a soudní.Rozhodování ve veřejné správě; pracovníci veřejné správy; formy veřejné, státní služby.

Literatura

Základní literaturaHendrych, D. Správní věda: teorie veřejné správy. Praha : ASPI, 2003. Vidláková, O., Pomahač, R. Veřejná správa. Praha : C.H.Beck, 2002.Hendrych, D. Správní právo: obecná část. Praha : C.H.Beck, 2003.Doporučená literaturaDahl, R. O demokracii. : průvodce pro občany. Praha : Portál, 2001.

Garant

Prof. PhDr. František Ochrana, Dr.Sc.