Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody analýzy a tvorby politik I. (JSM526)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JSM526 - Metody analýzy a tvorby politik I., Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student by měl být na konci kurzu schopen: Znát vývoj a současný stav policy analysis jako praktického socálněvědního oboru. Porozumět procesu analýzy a tvorby veřejné politiky a jeho jednotlivým fázím. Formulovat a přesvědčivě vyargumentovat vlastní stanovisko k normativním, hodnotovým a institucionálním aspektům policy analysis. Srozumitelně formulovat veřejně politický problém tak, aby mohl být účinně analyzován a řešen.

Sylabus

Podrobný SYLABUS v pdf je dostupny na: http://dl1.cuni.cz/course/view.php?id=3503 1. Základy analýzy a tvorby veřejných politik - Analýza politiky a různé dimenze politiky (polity, politics, policy); - Veřejná politika a policy analysis; - Vědění a politika, politické poradenství; - Co je policy analysis (definice, základní idea, policy analysis jako proces a jako výsledný produkt); - Typy policy analysis (ex post versus ex ante policy analysis, rychlá versus výzkumná policy analysis); - Typy výstupů policy analysis (politika, strategie, koncepce ?); - Aktéři v policy analysis (analytik politiky a jeho role, klient, cílová skupina, think-tanks) - Znaky dobré policy analysis; - Základní kroky v analýze a tvorbě politiky; - Etika a etické konflikty v policy analysis. Základní literatura: Veselý, Arnošt, Nekola, Martin (Ed.). 2007. Analýza a tvorba veřejných politik: přístupy, metody a praxe. Praha: SLON. Kapitoly 1-5. 2. Argumentace, metodologie a zdroje dat ve veřejné politice a policy analysis - Metodologie, metody a heuristiky; - Klasifikace dat v analýze veřejné politiky; - ?Argumentační síla? různých zdrojů dat (od longitudinálního výzkumu po anketu a rozhovory); - Metody sběru existujících informací ? sekundární zdroje dat; - Vlastní sběr informací a primární zdroje dat Základní literatura: Veselý, Arnošt, Nekola, Martin (Ed.). 2007. Analýza a tvorba veřejných politik: přístupy, metody a praxe. Praha: SLON. Kapitoly 6-7. 3. Strukturace veřejně politického problému - Důležitost vymezení problému v policy analysis; - Pojem ?problém? a ?veřejně politický problém?; - Teoretické přístupy k vymezení problému obecně a v policy analysis specificky; - Povaha veřejně politických problémů; - Typy problémů; - Proces strukturace problému; - Přehled metod pro vymezení problému; - Analýza aktérů; - Strom problémů. Základní literatura: Veselý, Arnošt, Nekola, Martin (Ed.). 2007. Analýza a tvorba veřejných politik: přístupy, metody a praxe. Praha: SLON. Kapitola 8.

Literatura

Bardach, Eugene. 2000. A Practical Guide for Policy Analysis. New York, NY: Chatham House Publishers.Beblavý, M. (Ed.) 2002. Manuál pre tvorbu verejnej politiky. Dostupné na: http://www.governance.sk/ecosoc/Man%20Cast%20A.pdf Dunn, William N. 2003. Public Policy Analysis: An Introduction, 3rd ed. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.Grochowski, Miroslaw, Ben-Gera Michal. 2002. Manual for Advisor: How to Be a Better Policy Advisor? Bratislava: NISPAcee. http://www.nispa.sk/_portal/publication_details.php?p_id=43&style=ebLazareviciute, Ieva. 2003. Manual for Trainers: How to Be a Better Policy Advisor? Bratislava: NISPAcee. http://www.nispa.sk/_portal/publication_details.php?p_id=71&style=eb MMR. 2005. Evaluace socioekonomického rozvoje. Metodická příručka. Dostupné na: http://www.strukturalni-fondy.cz/upload/1122894248-mmr-evaluace-socioekonomickeho-rozvoje.pdf MPSV. 2004. Příručka Iniciativy Společenství EQUAL pro Rozvojová partnerství. Dostupné na: http://www.equalcr.cz/files/clanky/197/CS-EQUAL_Guide.pdf Patton, C.V., Sawicki, D.S. 1993. Basic Methods of Policy Analysis and Planning, 2nd ed. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.Potůček, M. (Ed.). 2005. Veřejná politika. Praha: SLON.Potůček, M. (Ed.). 2006. Manuál prognostických metod. Praha: SLON.Sutcliffe, S. and Court, J. 2006. A Toolkit for Progressive Policymakers in Developing Countries. London: Overseas Development Institute. Dostupné na: http://www.odi.org.uk/RAPID/Publications/Documents/EBP_toolkit_web.pdf Veselý, A. 2005. Vymezení problému ve veřejné politice. Metody a metodologie strukturace, definice, modelování a formulace problému. Praha: CESES FSV UK. Dostupné na: http://ceses.cuni.cz/CESES-20-version1-sesit05_05_vesely.pdf Veselý, A., Nekola, M. (Ed.) 2007. Analýza a tvorba veřejných politik. Přístupy, metody a praxe. Praha: SLON. Kapitoly 1-8.Weimer, D.L., Vining, A.R. 2005. Policy Analysis: Concepts and Practice, 4th ed. Upper Saddle River, NJ: Prentice-Hall.

Garant

doc. PhDr. Arnošt Veselý, Ph.D.