Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody analýzy a tvorby politik II. (JSM527)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JSM527 - Metody analýzy a tvorby politik II., Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student by měl být na konci kurzu schopen: Pojmenovat základní metody aplikovatelné při tvorbě politiky. Uspořádat a klasifikovat dílčí metody, popsat jejich návaznost a objasnit jejich roli v procesu analýzy a tvorby politiky. Přiřadit je ke konkrétním situacím, ve kterých mohou být využity. Podrobně vysvětlit přednosti a slabiny metod, které aplikuje v rámci kurzu a vhodně je použít. Zhodnotit ekonomické, sociální a politické důsledky různých alternativ řešení veřejně politického problému. Syntetizovat obsahy z velmi odlišných informačních zdrojů. Systematicky vyhledávat a zpracovávat kvantitativní i kvalitativní informace a vést si o nich strukturovanou evidenci. Jasně a srozumitelně prezentovat závěry a doporučení s použitím techniky (PowerPoint)

Sylabus

Úvod do tvorby politiky Policy analysis a tvorba politiky Tvorba cílů a evaluačních kritérií Identifikace variant řešení Prognóza (předpovídání) výstupů a důsledků určité politiky Rozhodování, zhodnocení alternativních politik a tvorba doporučení Monitoring a evaluace implementovaných politik Tvořivost v policy analysis Podrobný sylabus bude dostupný na webové stránce kurzu.

Literatura

Bardach, Eugene. 2000. A Practical Guide for Policy Analysis. New York, NY: Chatham House Publishers.Dunn, William N. 2003. Public Policy Analysis: An Introduction, 3rd ed. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.Patton, C.V., Sawicki, D.S. 1993. Basic Methods of Policy Analysis and Planning, 2nd ed. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.Potůček, Martin a kol. 2006. Manuál prognostických metod. Praha: SLON.Veselý, Arnošt, Drhová, Zuzana, Nachtmannová, Marta. 2005. Veřejná politika a proces její tvorby. Co je ?policy? a jak vzniká. Praha: CESES FSV UK. Studie CESES; 8/2005. Dostupné on-line: http://www.ceses.cuni.cz/downloads/studie/sesit05-08_vesely.pdf Veselý, A., Nekola, M. (Ed.) 2007. Analýza a tvorba veřejných politik. Principy, metody a praxe. Praha: SLON.Weimer, D.L., Vining, A.R. 2005. Policy Analysis: Concepts and Practice, 4th ed. Upper Saddle River, NJ: Prentice-Hall.

Garant

doc. PhDr. Arnošt Veselý, Ph.D.Mgr. Eva Hejzlarová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Hejzlarová, Ph.D.Mgr. Jan KlusáčekMgr. Jan Kohoutek, Ph.D.Mgr. Magdalena Mouralovádoc. PhDr. Arnošt Veselý, Ph.D.