Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do statistiky (JSM643)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JSM643 - Úvod do statistiky, Fakulta sociálních věd, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je naučit základní statistické postupy a práci s nimi v MS Excel.

Sylabus

1. Název studijního předmětu: Úvod do statistiky2. Vyučující: PhDr. Ing. Petr Soukup 3. Typ studijního předmětuPovinně volitelný.4. Rozsah studijního předmětu10 hodin kontaktní výuky za semestr5. Harmonogram výuky předmětu5 hodin přednášek, 5 hodin cvičení v počítačové učebně6. Počet kreditů: 67. Ukončení: KZPo ukončení semestru se píše zápočtový test (musí být splněn minimálně na 50%) a průběžně se odevzdávají domácí úkoly. Na základě testu a odevzdaných úkolů bude udělen cvičícím zápočet. Hodnocení kurzu: Test 50-70% (3), 71%-85% (2), 86% a více (1).8. Základní charakteristika kurzuKurz obsahuje výuku základů statistiky pro potřeby VSP. 9. Cíle kurzu10. Základní literaturahttp://iastat.vse.cz/Statistika v Excelu.doc (viz http://samba.fsv.cuni.cz/~soukup/vsp_kombi/statistika/) dále lze užít:Hendl J. 2004. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha: PortálHINDLS, Richard - HRONOVÁ, Stanislava - SEGER, Jan. 2004: Statistika pro ekonomy. 5. vydání, Professional Publishing 2004, Praha.11. Užitečné webové stránkyElektronické učebnice:STATISTIKA PRO BIOMEDICÍNUinteraktivní učebnice základů statistiky:12. Okruhy témat (podrobně)1. Význam statistiky pro VSP. Statistika a její členění. Statistická zjišťování. Typy proměnných. 2. Zobrazení a prezentace dat. Frekvenční tabulka. Korelační a kontingenční tabulka. Grafické zobrazení dat. Základní typy grafů 3. Úvod do popisné statistiky, charakteristiky polohy (modus, medián, průměr). Charakteristiky variability (rozptyl, směrodatná odchylka, variační koeficient. 4. Šikmost a špičatost, Kvantity. Základní statistická rozdělení. Práce se statistickými tabulkami5. Náhodný výběr a jeho možnosti. Bodový a intervalový odhad na základě náhodného výběru. 6. Základy testování statistických hypotéz. Test o střední hodnotě.. 7. T-Testy (dvouvýběrový, párový). Chi-kvadrát test o relativní četnosti (podílu) 8. Závislost nominálních proměnných. Kontingenční tabulky a chi-kvadrát test nezávislosti. Kontingenční koeficient. 9. Závislost kvantitativních proměnných. Základy regresní a korelační analýzy.

Literatura

Základní literaturaučebnice: IASTAT - INTERAKTIVNÍ UČEBNICE STATISTIKY Kapitoly:Základní pojmyTabulky četnostíPopisné charakteristikyStatistické grafyVýběrová zjišťováníPravděpodobnostní výběryOdhady a testyVícerozměrná analýzaPouze:sledování vzájemné závislosti dvou proměnných (testy a míry závislosti), sledování jednostranné závislosti dvou kategoriálních proměnných (testy a míry) sledování závislosti kvantitativní spojité proměnné na proměnných kategoriálních, sledování závislosti kvantitativní spojité proměnné na kvantitativních proměnnýchKorelaceRegresePomůcka pro statistku v Excelu (Statistka v Excelu.doc):na webu ke kurzu: http://samba.fsv.cuni.cz/~soukup/vsp_kombi/statistika/dále lze použít:Hendl J. 2004. Přehled statistických metod zpracování dat. Praha: PortálHINDLS, Richard - HRONOVÁ, Stanislava - SEGER, Jan. 2004: Statistika pro ekonomy. 5. vydání, Professional Publishing 2004, Praha.Užitečné webové stránkyElektronické učebnice:STATISTIKA PRO BIOMEDICÍNUinteraktivní učebnice základů statistiky:

Garant

PhDr. Mgr. Ing. Petr Soukup